Umirovljenici tvrde da je hrana nekada bila bolja: ‘Nismo znali za avokado i goji bobice’
Budući da mnogi stariji građani tvrde da je hrana nekada bila bolja, odlučili smo napraviti prigodnu anketu u kojoj je sudjelovao 1.231 ispitanik. Preko 92 posto ispitanika tvrdi da je hrana nekada bila kvalitetnija, dok njih svega 4,5 posto smatra da to nije istina.

Foto: Unsplash
Trgovačkih lanaca je na pretek, a izbor hrane je, blago rečeno, enorman. Unatoč tome, mnogi koji su živjeli u 60-im, 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća tvrde da hrana više nije toliko kvalitetna.
Kako bi provjerili koliko ljudi zapravo smatra da je hrana nekada bila bolja, odlučili smo napraviti prigodnu anketu u kojoj je sudjelovao 1.231 ispitanik. Rezultati su bili upravo onakvi kakve smo i očekivali – većina smatra da je hrana uistinu bila kvalitetnija.
Rezultati ankete
Naime, čak 1.144 ispitanika, odnosno njih 92,93 posto, tvrdi da je hrana nekada bila bolja. S druge strane, svega 56 ispitanika ili njih 4,55 posto, izjasnilo se da smatra kako hrana ipak nije bila bolja, dok 31 ispitanik, odnosno 2,52 posto njih – ne zna.

Screenshot: mirovina.hr
‘Apsolutno se sve pokvarilo’
Anketu smo, kao i uvijek, podijelili i na našoj Facebook stranici, gdje su nam čitatelji u komentarima detaljnije izjasnili svoja mišljenja o ovoj temi. Evo što su rekli.
“Apsolutno se sve pokvarilo, hrenovke nisu jestive, nekad miris i okus savršen. To je samo jedan primjer, a tako je baš sa svime”, tvrdi Jasenka.
“Hrana je bila zdravija, danas je većina proizvoda umjetno, brzo se kvari i preskupo je”, kaže Marica.
“Sada se ni ne usudiš nešto kupiti jer pitanje je hoćeš li moći iskoristiti to”, napominje Milka.
“Bila je puno bolja, živjeli smo u mraku i imali jedan jogurt dostupan. Danas puno nas samo gleda na policama, a u Hrvatsku se uvozi sami šrot”, smatra Maja.
“Bolja, zdravija i jeftinija. Ova danas nema onaj okus kao prije”, kaže Ksenija.
“S obzirom na to da nije bilo uvoza, već se sva hrana proizvodila na našim njivama i u tvornicama, jelo se kvalitetnije. Nismo znali za avokado, goji bobice, aroniju i druge, imali smo jabuke, kruške, šljive, dud, breskve, marelice i druge”, kaže Đuli.