Umirovljenici o uskrsnom ručku: ‘Tradicionalno, malo šunkice, jaja, mladog luka’
Uskrs je u nedjelju, a pripreme za blagdane već su neko vrijeme u punom jeku. Umirovljenici koje smo sreli u šetnji na tržnici Dolac rekli su nam što će spremati za Uskrs. Većina njih je rekla kako će sve biti po običaju, tradicionalno. Na stolu će se naći šunka, jaja, mladi luk, patka, hren, a ne smije se zaboraviti ni na slatko pa će biti i gibanice.

Umirovljenica Cecilija o uskrsnom ručku | Foto: Mirovina.hr
Od Uskrsa nas dijele nepuna dva dana, a pripreme za uskrsni ručak naveliko su krenule. Zanimalo nas je što će umirovljenici pripremati ovih uskrsnih blagdana pa smo se zaputili na zagrebačku tržnicu Dolac. Bit će to uglavnom tradicionalni ručkovi, kako nam je većina njih rekla.
Umirovljenik Jerko kazao je da će za uskrsnim stolom biti patka, ‘piturana’ jaja i dalmatinske delicije. Bude i ribe, a kako nam je kazao, prije je bilo i janjetine, ali sada to više ne smije jesti jer je premasna.
– Tradicionalno, malo šunkice, jaja, mladog luka… tradicionalno!, objasnila je umirovljenica Cecilija koju smo sreli na glavnom trgu.
Krunoslav ide kod obitelji pa neće pripremati ništa, kako nam je rekao, uvijek je sve gotovo i sve ga već čeka. Umirovljenik Stanislav kazao je da će biti šunkice, malo mladog luka, hrena i fine juhice.
– Ha, po običaju, ja sam sa sela pa onda po seljački, šunkica pa patka, pa sve ostalo… gibanica, i to je to, rekla nam je kumica na Dolcu. Umirovljenici su nam rekli i koliko planiraju potrošiti za Uskrs, a više o tome možete pročitati ovdje.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.