Umirovljenici o ljetnoj prehrani: “Jedemo sve najjeftinije, meso si malo možemo dozvoliti”
Znanost sve više upozorava kako je raznolika prehrana ključna za zdravlje, posebice u trećoj dobi. No, naši umirovljenici ne mogu ni zamisliti da jedu razvikane skupe i zdrave namirnice pa se snalaze kako znaju. Evo što majstori preživljavanja koji se moraju voditi maksimom “jeftino, a zdravo” preporučuju za jelo ovoga ljeta.
Našim umirovljenicima prioritet bi trebao biti da jedu što zdravije, a zbog malih mirovina najčešće se ne biraju najzdravije, nego najjeftinije proizvode, piše Dnevnik.hr. Ljetna i šarena ponuda na tržnicama mnogim je umirovljenicima neizostavan dio kupovine, ali i podsjetnik da žive u siromaštvu.
“Meni je skupo, ovo je 15 kuna, ali šta ćeš, moraš i to kupit. Mi stariji bolesni moramo malo voća”, rekla je za Novu TV umirovljenica Anđa iz Splita.
Splitska umirovljenica Mirjana kaže da jede raznovrsno, dokle god ima kruha, krumpira i kupusa.
Prodavačica na tržnici Ana kaže da primjećuje da umirovljenici kupuju samo ono najjeftinije. “Meso malo sebi mogu dozvoliti”, kazala je za Novu TV.
Kako do jeftinog i zdravog ručka?
Članovi udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) nedavno su u Splitu za građane starije životne dobi pripremili pravi mali vodič s motivom kako jesti jeftino, a zdravo.
“Od nekih skromnijih, jeftinijih namirnica, mogu napraviti kvalitetno jelo za sebe, svoje bližnje. Od bazičnih sastojaka napravili smo domaći kruh, domaće njoke, domaću tjesteninu. To je domaća šalša, blitva s krumpirom, malo plave ribe, od junećeg mesa smo napravili jedan gulaš”, objasnio je Željko Neven Nemec, predsjednik udruge ŠKMER
Umirovljenici i šefovi kuhinja su na druženju dijelili recepte za povoljna, a ukusna jela. Jeftino i zdravo, čini se, nije baš tako jednostavan zadatak za izvesti u kuhinji, ako vam sve ovisi o maloj hrvatskoj mirovini. S time se slažu i stručnjaci:
“Ali zato uvijek postoji dobra kvalitetna sirovina, dakle plava riba, jeftinija. Kvalitetan izvor brzo probavljivih bjelančevina i protuupalnih omega masnih kiselina. I svakako izbjegavanje teških mesa”, otkrila je nutricionistica Dragana Olujić.
Kuhari i nutricionisti su upozorili da umirovljenici moraju voditi o unosu kalcija, koji čuva koštani sustav:
“Može se iznimno lako dobiti iz špinata i zelenog povrća, iz orašastih plodova i mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda”, kazala je Olujić.