U subotu se obilježava Dan hrvatskih tržnica, a na Dolcu ćete moći probati zelene sokove
U subotu, 29. listopada od 10 do 14 sati na Tržnici Dolac obilježava se 11. Dan hrvatskih tržnica koji organizira Udruga hrvatskih tržnica. Glavni cilj je promocija domaćih proizvoda, ali i pokazati kako se jednostavno može smanjiti bacanje hrane.
Tržnica Dolac je najveća zagrebačka tržnica, koja nudi bogatu ponudu voća, povrća i mnogih drugih namirnica. Svečano otvorenje tržnice je bilo davne 1930. godine, a Danima hrvatskih tržnica želi se pokazati tržnica kakva je nekad bila.
U subotu će tako građani moći posjetiti svoje omiljene kumice, ali i probati zdrave zelene sokove i smoothie od povrća i voća s tržnica, a jednako tako će saznati kako hrana s tržnice doprinosi zdravlju, ali i kako smanjiti bacanje hrane. Ako niste sigurni koje namirnice kupiti, nutricionist Nikola Roca nam je u ovom tekstu otkrio koju bi jesensku hranu bilo najbolje jesti prije nego dođu hladni dani.
Da podsjetimo, Hrvati su drugi u Europskoj uniji po bacanju hrane, točnije u 2020. godini su bacili 286.379 tona hrane. Istraživanje je pokazalo i kako se na europskoj razini 55 posto hrane baci u kućanstvima, 18 posto u preradi, 11 posto kod proizvodnje, devet posto u ugostiteljstvu i sedam posto u prodaji i distribuciji, a više detalja možete pročitati ovdje.