Tingul ili paprikaš: Starinski recept za jelo koje će vam ugrijati i nepce i dušu
Pileći tingul ili paprikaš starinsko je jelo koje majke i bake već generacijama kuhaju od Slavonije do Dalmacije. Recepture se razlikuju u nijansama, ali svi tradicionalni recepti za paprikaš ili tingul imaju nešto zajedničko, a to je prženje mesa prije dinstanja i kuhanja. U lonac smo ubacili domaće zelene roge, ali i malo mediteranskih začina koji savršeno pašu uz piletinu. Kao prilog su nam poslužili široki rezanci.
Tingul ili pileći paprikaš starinsko je jelo koje naše majke i bake spravljaju generacijama. Gotovo da ne prođe tjedan bez ove tradicije u loncu, pogotovo s dolaskom jesenskih dana. Pileća juha, pečeno pile, pileći saft ili pohana piletina nekako su preuzele primat među receptima s ovom namirnicom. Dobra stvar je da se domaće pile u radnjama na tržnici može kupiti po zaštićenoj cijeni od 3,32 eura za kilogram, što nam je posve dovoljno za jedan paprikaš ili tingul.
Red je stoga da se podsjetimo dobrog starog pilećeg paprikaša koji se priprema od Slavonije do Dalmacije, gdje se još naziva tingul i predstavlja malo laganiju varijantu s dodatkom mediteranskih začina. Mi smo napravili nešto između, ali u pitanju su nijanse koje svatko može prilagoditi vlastitim ukusima.
Naša varijanta tingula ili pilećeg paprikaša obogaćena je domaćom zelenom roga paprikom, crvenom mljevenom slatkom paprikom, lovorovim listom, majčinom dušicom i bijelim vinom. Dodali smo vrlo malo pasirane rajčice, tek toliko zbog boje, a slobodno se pred kraj umjesto rajčice može dodati malo kiselog vrhnja za kontinentalnu varijantu paprikaša ili tingula. Po želi možete dodati i mrvicu ružmarina, a začine prilagodite sebi. Ono što je najbitnije jest priprema, odnosno prženje mesa i paprike kako bi u loncu sačuvali sve esencije namirnica. Naš smo pileći paprikaš ili tingul poslužili uz široke rezance.
SASTOJCI:
- pola domaćeg pileta
- dvije glavice luka
- četiri manje roge
- dva režnja češnjaka
- mljevena crvena paprika (slatka, a može i malo ljute po želji)
- žlica brašna
- začini po želji; lovorov list, majčina dušica, peršin
- malo bijelog vina
- žlica pasirane rajčice
- sol i papar
- domaći rezanci za kuhanje kao prilog
PRIPREMA:
- Polovicu pileta narežite na komade, posolite i poparite pa kratko prepecite dok malo ne porumeni na dobro zagrijanom maslinovom ili nekom drugom ulju u širokom loncu.
- Kada je meso gotovo, izvadite ga sa strane pa na ulju na kojem se peklo meso prepržite luk, a potom dodajte i papriku izrezanu na kockice te malo kasnije i usitnjeni češnjak.
- Kada je povrće prodinstano, vratite piletinu, malo pobrašnite, dodajte mljevenu papriku, češnjak i suhe začine. Sve malo promiješajte da se još vrlo kratko preprži pa podlijte vodom.
- Nakon što sve prokuha, smanjite da krčka na lagano i ulijte oko pola deci bijelog vina.
- Pred sam kraj kuhanja ubacite žlicu pasirane rajčice i začinite dodatno po želji. Tingul ili paprikaš kuha se najmanje sat vremena nakon što prokuha, a može i malo dulje, ovisno o veličini komada piletine, sve dok meso potpuno ne omekša.
- Paprikaš ili tingul poslužite uz kuhane široke rezance ili prilog i salatu po želji.
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.