Talijanska tvrtka Hrvatima uvaljuje lošiju tjesteninu “jer mi to tako volimo”
Sjećate se onih priča o tome kako je hrana na zapadu Europe kvalitetnija nego ona koja se prodaje na istočnom tržištu? Dugi niz godina čokoladni namaz Nutella je bila simbol toga, a sada im se pridružio i talijanski proizvođač tjestenine Barella.
Na Facebook stranici talijanskog proizvođača tjestenine “Barilla” jedna korisnica je postavila pitanje zašto je njihova tjestenina lošije kvalitete nego u susjednoj Italiji, objavio je index.hr.
Odgovor Barille je naprosto nevjerojatan, a prenosimo ga u cijelosti:
“Poštovani,
Prije svega hvala vam na interesu za naše proizvode, razlike u kvaliteti nema. U Italiji Barilla tjestenina jednim dijelom i na nekoliko oblika sastoji se također od durum pšenice ali sa većim udjelom proteina. Većim udjelom proteina tjestenina nakon kuhanja ostaje tvrđa i na taj način zadovoljavamo potrebe talijanskih potrošača koji preferiraju tvrđu tjesteninu.”
Drugim riječima, Talijani preferiraju “tvrđu tjesteninu” koja uz to sadrži više proteina nego ona koja se nalazi na domaćem tržištu – zar Hrvati stvarno preferiraju mlohavu i gnjecavu tjesteninu?
Svoj potez pravdaju “istraživanjem tržišta” i ne bi bilo prvi puta da se isti proizvod u različitim državama plasira s različitom recepturom.
I u prošlosti su proizvođači hrane priznali razliku u kvalitetu na različitim tržištima. Recimo, Nutella se pravdala da u zapadnoj Europi Nutella sadrži više lješnjaka jer ljudi preferiraju jesti drugačiji kruh nego u istočnoj Europi. Kao, lakše je tako mazati na “njihov” kruh.
Hrvatska europarlamentarka iz SDP-a Biljana Borzan objavila je rezultate istraživanja o različitoj kvaliteti proizovda na hrvatskom i njemačkom tržištu koje je provedenu u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Istraživanje je pokazalo da proizvođač dječje hrane “HIPP”, odnosno jedan od njihovih proizvoda (“Bio riža i mrkva s puretinom”), odstupa u kvaliteti u Hrvatskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj varijanti isti proizvoda sadrži veći udio mrkve, krumpira i omega 3 masnih kiselina. S druge strane, Hrvatska varijanta sadrži samo mrkvu, veći udio riže i manje omega 3 masnih kiselina.