Sezona na vrhuncu, a cijene ne padaju: Kila zelenog graha 50, ulje i do 17 kuna

Josip Mihaljević
17. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Cijene zelene ponude, unatoč što smo u sezonskom razdoblju, ne padaju. Dugotrajna suša je učinila svoje i cijene su u snažnom rastu. Čeka li nas skupa jesen?

Foto: Unsplash

Dugotrajna suša je učinila svoje, a u kombinaciji s općim rastom cijena, obične namirnice koje smo prošle godine plaćali puno jeftinije nastavljaju rasti, piše glas-slavonije.hr.

Iako bi mu u ovo vrijeme cijena trebala biti 4, krumpir nakon Velike gospe na đakovačkoj tržnici drži cijenu od 5-6 kuna, dakle skuplji je za 50-ak posto. Iz Međimurja, jednog od najvećih bazena u proizvodnji krumpira , ne stižu dobre vijesti. Zbog suše već danas računaju da će ubrati 60 posto manje nego prošle godine. Slavonci i Baranjci se žale kako im je krumpir u rovićima već proklijao, a iznutra je staklen ili je presitan.

Cijene povrća divljaju

Ni paprika ni rajčica, koje bilježe vrhunac sezone, ne donose dobre vijesti:

“Paprika bi u ovo vrijeme trebala biti 5-6, a drži cijenu od 8 do 10 kuna, dok rajčica za kuhanje ide od 3 kune, pa i  5, no i za potonju cijenu ljudi će izdvojiti jer je taj paradajz lijep, čist, nema se što izdvajati i čistiti za kuhanje. Rajčica na kile je 8 kuna, to je plastenička roba, a realno bi cijena tom povrću sada trebala biti 5-6 kuna. No već dvije godine cijena mu se u ovo vrijeme zadržava na 8 kuna jer ga sve manje ljudi sadi”, objašnjava za Glas Slavonije povrtlarka Blaženka Škorvaga iz Punitovaca.

Cjenovni kralj ove sezone, piše Glas Slavonije, je zeleni grah. Iskusna povrtlarka iz vlasnica OPG-a Blaženka Škorvaga iz Punitovaca kaže da bi mu u ovo vrijeme cijena trebala biti manja od 20 kuna na kilu, a prodaje se po 40 ili čak 50 kuna. I mahune, koje smo proteklih godina u ovo doba kupovali po 20, sada koštaju 30 kuna.

Rast cijena osnovnih namirnica vidjeli smo i na trgovačkim policama – ulje je skočilo i do 17 kuna, ali utješno je što svinjska mast još uvijek drži cijenu od oko 10 kuna. Predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo kaže da ne osjeća rast potražnje za svinjskom mašću, čak ni s enormnim skokom cijene ulja. Na pitanje što se u njegovoj mesnici može dobiti za 50 kuna, odgovara:

“Kilogram junetine bez kosti – od plećke, buta. S kostima je još jeftinije”, kratko je poručio.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap