Recept za baklavu iz starog telefonskog imenika: ‘Da, to je taj okus koji sam čekala desetljećima’

Ana Kanazir
4. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Nekada su telefonski imenici sadržavali brojeve telefona, ali i recepte za razna jela. Nataša je godinama pokušavala saznati recept za baklavu iz imenika, a sada ga je konačno pronašla pa se odmah pohvalila u jednoj grupi na društvenoj mreži. Ovaj recept se našao u imeniku 80. godina prošlog stoljeća, a neki sastojci su malo drugačiji nego inače.

Baklave na tanjuru i nacrane baklave

Baklava | Foto: Privatna arhiva/Mirovina.hr

Da društvene mreže mogu biti itekako korisne pokazuje i primjer Nataše koja je u nekoliko grupa tražila poseban telefonski imenik zbog recepta za baklavu, a na kraju ga je i pronašla. Odmah je napravila ovu, kako kaže, najfiniju i najsočniju baklavu koju je ikada jela, a vrlo vjerojatno će je isprobati i mnogi drugi.

orahnjača i makovnjača
Bakina kuhinja: Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda

Recept je tražila 35 godina

Nataša je u grupi Starozagrebački recepti na društvenoj mreži Facebook otkrila kako ima posebnu priču vezanu uz jedan recept za baklavu koji seže još u 80. godine prošlog stoljeća. Ona je tih godina kao dijete napravila baklavu po receptu iz telefonskog imenika grada Zagreba 85/86 godine i to joj je bila najbolja baklava koju je ikada jela.

– Narednih 35 godina tražila sam taj recept i kad bi netko objavio taj imenik u raznoraznim grupama molila sam da pofotka recept za baklavu iz imenika, napisala je Nataša

Dodala je kako sve do sada nije dobila recept, ali i kako su se svi čudili njezinom upitu jer nisu znali da stari telefonski imenici imaju i recepte.

Podijelila je ovaj poseban recept

Jučer joj se ipak sreća osmjehnula pa je jedna žena prelistala svoj imenik iz navedenih godina i poslala joj recept za toliko željenu baklavu. Odmah je morala isprobati recept i objavila je kako je to taj poseban okus.

– Da, to je taj okus koji sam čekala desetljećima, napisala je Nataša.

Svoju sreću je podijelila i s drugim ljudima pa je uz objavu u grupi ostavila i recept za ovu savršenu baklavu.

Donosimo vam Natašine fotografiju tek napravljene baklave, kao i čuveni recept u kojem piše da se koriste zamrznute kore, ali ljudi su u komentarima naveli da se mogu koristiti i obične kore za pite i savijače, kao i dobro razvaljano lisnato tijesto. Savjetovali su i da se stavi nešto više oraha kako bi baklava bila još finija.

recept za baklavu iz telefonskog imenika

Recept za baklavu | Foto: Facebook, Nataša Zrakić Panić

Gotova baklava

Gotova baklava | Foto: Facebook, Nataša Zrakić Panić

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap