Ovo narančasto voće je izrazito korisno za mozak: Obiluje mnogim hranjivim tvarima

Ivana Moslavac
18. studenoga 2024.
Novosti
A- A+

Klementine većinom brkamo s mandarinama, ali one nisu isto. Hibrid su naranče i mandarine, a rastu na području Mediterana i u Južnoj Africi. Prema nekim izvorima ovaj plod je nastao sasvim slučajno, a prema drugima da je uzgojen namjerno. Klementina je izrazito zdrava voćka, jer obiluje vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima poput vitamina C koji nam je izrazito bitan u zimskim mjesecima.

Klementine

Klementine | Foto: Pixabay

Narančasto voće klementina obiluje korisnim hranjivim tvarima i može nas zaštititi u zimskim mjesecima koji su stigli. Dosta često ih brkamo s mandarinama, ali među njima postoje razlike. Također, postoji više verzija na koji način je klementina uopće nastala.

Glavna razlika između klementina i mandarina je što je plod klementine nešto manji i okrugliji, a sazrijeva kasnije krajem studenog. Poznata je po svojem posebnom mirisu sličnom mandarinama, kao i što im se kora također lako guli. Ponekad ju se naziva podvrstom mandarine, jer su plod i stablo vrlo slični mandarini.

Nar | Mirovina.hr
Sezona je nara: Studija potvrdila da tvar iz pitomog šipka može poboljšati pamćenje

Poznate su dvije verzije porijekla klementine. Jedna od njih je da je klementinu dobio otac Clément Rodier u vrtu za siročad u Misserghin, u Alžiru, dok druga kaže kako ju je s namjerno razvio svećenik Pierre Clement kada je vodio poljoprivrednu školu u Oranu u Alžiru, piše opgmataga.hr.

Ne znamo stopostotno porijeklo klementine, ali ono što je poznato je da su one iznimno bogate vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima. Zanimljivost je da se od klementine radi eterično ulje hladnim prešanjem kore koje se koristi kao antidepresiv te sredstvo za smirenje i relaksaciju. Trenutno je sezona raznog voća koje obiluje vitaminom C, a jedan od njih je i šipak, o čemu smo pisali ovdje.

Više je razloga zašto je klementina korisna za zdravlje. Naime, dobro utječe na mozak zbog bogate količine folata i dovodi do glatke kože zbog vitamina C koji pomaže sintezi kolagena. Zatim, osnažuje koste i mišiće zbog prisutnosti kalcija i fosfora, ima jako antioksidativno djelovanje. Također, zbog kalija čuva zdravlje srca, stabilizira krvni tlak i uravnotežuje probavu zbog vlakana i tekućine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap