Otkrili smo kako prepoznati svježu ribu: ‘Riba se gleda po očima, a ne po škrgama’
Na Veliki petak se posti, odnosno većina ljudi jede ribe. Iako će cijene varirati, najjeftinije su srdele za koje ćete morati izdvojiti četiri eura. U ribarnici smo saznali kako prepoznati svježu ribu, ali i kako je najskuplja riba kovač za koju ćete morati izdvojiti 36 eura.
Puno je raznih recepata koje možete iskoristiti s ribama, ovisno o tome koju ribu ste kupili. Ako ste se odlučili za oslić, u ovom tekstu možete pronaći malo drugačiji recept za pljeskavice od oslića. Kako bi priprema bilo koje ribe bila dobra, važno je kupiti svježu ribu koja se može prepoznati po nekoliko stvari.
Kako nam je rekla Milena koja radi u ribarnici na Dolcu, glavna tajna je u očima ribe. Iako neki svježinu gledaju po škrgama, ovo i nije najbolji način.
– Svježu ribu je najbolje prepoznati po očima. Ako su oči lijepe i bistre, onda je i riba svježa. Škrge, s druge strane, nisu mjerilo. Škrge mogu biti svijetle ili tamne. Oko nikad ne izda. I vi kad ste umorni, umorni ste, tako i riba i to se vidi da nešto nije u redu. Oko mora biti bistro i riba se gleda po očima, rekla je prodavačica Milena.
Primijetili smo i kako je ribarnica nešto praznija nego inače pa smo je pitali i ima li kupaca, ali i koje se ribe najviše kupuju.
– Kupaca baš i nema. Možda će biti više ljudi u četvrtak i petak, ali to ne može pokriti cijeli tjedan. Najviše se kupuju srdela i oslić. Najjeftinija je srdela za četiri eura, a najskuplji je kovač za 36 eura po kilograma, rekla nam je Milena.
U galeriji možete vidjeti ponudu riba, kao i kako se kreću cijene: