Od mirovine vam ne ostane za adventske poslastice? Pripremite ih sami kod kuće!
Razlika između bogate gastronomske ponude u vrijeme adventa s jedne, i stanja u novčaniku s druge strane može biti poprilično velika. Ipak, ne treba očajavati, nego popularne poslastice napraviti kod kuće. Time ćete ušedjeti novac, ali imati i dobar izgovor za druženje. Donosimo vam tri jednostavna i povoljna recepta.
Naše majke i bake vrijeme došašća provodile su u skromnosti i jednostavnosti svojih domova. Obavljajući svakodnevne poslove, pripremala bi se jednostavna jela u iščekivanju Božića, kada bi se blagdanski stol ipak popunio nešto bogatijim jelima. Komercijalni advent koji mami na neprestanu potrošnju nije postojao, a i da jest, za njega ne bi bilo ni vremena ni novca.
Ipak, ovih nas dana brojni sadržaji podsjećaju kako u novčaniku nemamo dovoljno novca da bismo ih konzumirali u tolikom obimu. Čak i za najjednostavnije blagdanske poslastice, poput fritula, kuhanog vina ili germknedli, valja izdvojiti više od 20 kuna što za umirovljenike svakodnevno može iznositi i pola penzije.
Ne treba očajavati, nego u skladu s mogućnostima uživati u čarima adventa kod kuće. Iako vjerujemo da ove recepte već znate, ne škodi se malo podsjetiti ili nešto u njima izmijeniti. Inspiraciju u bakinim kuharicama pronašla je i mlada ekipa unuka sa sestrinskog portala Srednja.hr koji donosi tri adventska recepta. Osim što će vam kuhinju obaviti zamamnim mirisima, jednostavni su za pripremu koja ne košta previše, a dobar su i povod za pozvati susjede, djecu ili unuke na kušanje.
Fritule – glavna zvijezda adventske ponude
Sastojci:
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- tekući jogurt
- 2,5 šalice brašna
- vanilin šećer ili žličica ekstrakta vanilije
- prašak za pecivo
- žlica rakije ili ruma
- po želji: korica limuna, naranče, brusnice, grožđice
- ulje za prženje
Priprema:
1. Jaja, šećer i vanilin šećer (ekstrakt) pjenasto umutiti. Smjesi potom dodati jogurt i rum.
2. Postupno dodavati brašno i prašak za pecivo, a ako je smjesa pregusta dodati malo vode. Ipak, bolje je da tijesto bude gušće jer će takvo prilikom prženja upiti manje ulja. U tijesto dodajte koricu limuna ili naranče, a po želji možete dodati i grožđice ili brusnice.
3. Pustite smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta.
4. Fritule oblikovati pomoću žlice (1 fritula = pola žlice tijesta) i pržiti u vrućem ulju par minuta, uz povremeno okretanje.
5. Fritule vaditi na ubrus da se ocijedi višak masnoće i posuti šećerom u prahu, otopljenom čokoladom, vanilijom i sl.
Kuhano vino – najmirisniji blagdanski napitak
Sastojci:
- litra vina
- naranča (može i dvije klementine ili mandarine)
- štapić cimeta ili pola žličice mljevenog cimeta
- pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
- klinčić
- 3 žlice šećera, najbolje smeđeg
Priprema:
1. Naranču (mandarine ili klementine) narežite na pet krišaka i u svaku zabodite jedan do dva klinčića.
2. Vino iz boce prelijte u lonac te mu dodajte kriške naranče s klinčićem, cimet, muškatni oraščić i šećer. Ako volite manje slatko dodajte manje šećera ili ga u potpunosti izostavite.
3. Na laganoj vatri zagrijte tekućinu 10-ak minuta. Ako želite da dio alkohola ispari iz vina, pustite da lagano proključa.
Germknedle – specijalitet kao glavno jelo ili desert
Sastojci za knedle:
- 40 dag brašna
- jaje
- 20 dag svježeg kvasca
- 30 g otopljenog maslaca
- 150 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- malo ribane korice limuna
- vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
- džem od šljiva za nadjev (ako ne volite, može i neki drugi, manje tekući džem) uz dodatak cimeta (po želji)
Sastojci za preljev:
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 5 žlica šećera
- 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije)
- 1,5 žlica gustina
- mljeveni mak
Priprema
1. U mlako mlijeko dodajte žlicu šećera i izmrvljeni kvasac te ostavite da odstoji dok se ne zapjeni.
2. Sve sastojke za tijesto (osim džema) dodajte u istu posudu te dodajte u njih mlijeko s kvascem. Umijesite tijesto dok ne bude glatko i ostavite ga na toplom da se diže 40 minuta.
3. Tijesto podijelite na četiri veće ili više manjih loptica. Loptice spljoštite u oblik lepinje i punite ih džemom od šljiva. Krajeve spojite dok ponovno ne dobijete oblik loptice.
4. Knedle ostavite da se dižu još 20-ak minuta. U pojednostavljenom postupku, umjesto na pari knedle 10-15 minuta kuhajte u lagano posoljenoj vodi. Znat ćete da su gotove kada ih probodete čačkalicom, a na čačkalici ne ostaje sirovo tijesto.
5. Za umak od vanilije: u 100 ml mlijeka razmutite dva žumanjka, šećer, u gustin. Mlijeko prokuhajte s vanilijom te u njega dodajte dobivenu smjesu koju kuhate 3-4 minute.
6. Knedle prelijte umakom od vanilije i posipajte makom u kojega ste dodali malo šećera.