Mirko Filipović o hrani nekada: ‘Jela se ajnpren juha i ona od paradajza, ali bili smo sretni’
Jedan od najboljih svjetskih boraca u povijesti, Mirko ‘Cro Cop’ Filipović gostovao je u podcastu YouTube kanala ‘Podcast Inkubator’. Dotaknuo se mnogih tema, a jedna od njih je bila i hrana. Rekao je kako u njegovoj mladosti nisu bili izbirljivi i da se jela ajnpren juha i ona od paradajza Meso se jelo jedanput, a najviše dvaput tjedno, no on je bio presretan sa svime što je imao. Kako kaže, danas je situacija vidno drugačija, djeca su izbirljivija i svatko ima posebne želje.
Legendarni Mirko Filipović, poznatiji kao ‘Cro Cop’ svoju velebnu karijeru izgradio je treninzima i velikim trudom. Svaka njegova priča je zanimljiva i dojmljiva, a u razgovoru za Podcast Inkubator YouTube kanal osvrnuo se i na hranu koja se jela prije i koja se jede danas. Činjenica je kako prije ljudi nisu mogli biti izbirljivi i kako su cijenili hranu koja bi se servirala na stol. Danas je situacija bitno drugačija, pogotovo kod mlađe populacije.
‘Meso je bilo dva puta tjedno’
Mirko Filipović prisjetio se nekih davnih vremena. Otkrio je tako u Podcast Inkubatoru kako se nekada jelo, kakva se hrana servirala, a rekao je i kako su nekada svi bili sretni s onime što su imali.
– Ja sam znao doći, ne samo ja, nego i ostali, da ne ispadnem mučenik. Pitao bih ‘Mama, što ima za ručak’, ona bi rekla ‘Paradajz juha, sine’. Mi se paradajz juhe najedemo, to je bio ručak. Drugi dan, grašak i noklice, a meso je bilo dva puta tjedno. Nedjeljom je majka pekla pile, a srijedom su bili neki kotletići, rekao je Filipović.
Filipović je jeo i ajnpren juhu, starinska juha koja je spas za probleme s probavom. Za njenu pripremu su vam dovoljna ulje, brašno i jaja. Dakle, na masnoći prepržite brašno do žućkaste boje, a onda dodate, primjerice crvenu papriku i odmah polijete vodom. Kad prokuha, dodajete začine, a onda i smućkana jaja. Kako kaže, danas je problem što svatko želi svoju juhu, što svatko ima ‘milijune’ zahtjeva, dok je on prije bio presretan sa svime što je imao. Kako vaša juha može imati još bolji okus i koji je ‘tajni’ trik, pročitajte više ovdje.
‘Danas svatko svoju juhu hoće’
– Danas svatko svoju juhu hoće, da ne govorim, ovaj bi rizi – bizi, ovaj bi pomfrit, odnosno krumpiriće. Znaš, nama nije ništa falilo, imali smo presretno djetinjstvo, ali su se vremena promijenila, završio je Filipović.
S njim su se složili i ljudi u komentarima koji su izrazili podršku. ‘Što je na stolu, to je za jest. Ako nećeš, znaš di ti je soba… A ako nešto ne voliš, sedam dana se samo to jelo, dok nisi zavolio’, komentirao je Mirjan. ‘Dobra stara vremena stvaraju slabe ljude. Mirko je iz teških vremena i zato i je jak’, pohvalio je Filipovića Ivan. ‘Bravo Mirko, to su bila vremena za sretno sjećanje i sretno djetinjstvo’, složio se Josip.