Milijarder (82) otkrio tajnu uspjeha: ‘Želio sam imati slobodu, raditi ono što želim’
Osnivač i predsjednik tvrtke Competitive Foods Australia, 82-godišnji Jack Cowin u Australiji upravlja Burger Kingom pod nazivom Hungry Jack’s. Prije nego je osnovao tu tvrtku, 1969. je kupio KFC restoran za 100 tisuća dolara. Danas njegova tvrtka vrijedi više od tri milijarde dolara i donosi više od 300 milijuna dolara godišnje. Poručio je da nikada u životu nije zapravo radio, jer je u svome poslu uvijek uživao. To je, kaže, tajna njegova uspjeha.
Jack Cowin, danas 82-godišnjak, ima tvrtku brze hrane koja vrijedi više od tri milijarde dolara. Još 1969. kupio je KFC restoran u Australiji za 100 tisuća dolara. Cowin je osnivač i predsjednik tvrtke Competitive Foods Australia, koja u Australiji upravlja Burger Kingom pod nazivom Hungry Jack’s. Otkrio je i koja je tajna njegova poslovnog uspjeha.
‘Želio sam imati slobodu, raditi ono što želim’
Cowin je najveći dioničar i Domino’s Pizze u Australiji, a financijski podupire i tvrtku v2food osnovanu 2019. godine koja proizvodi biljne zamjene za meso. Prije nego što je osnovao Hungry Jack’s, Cowin je u Australiji 1969. otvorio prvi od mnogih Kentucky Fried Chicken (KFC) restorana, a da bi australsku franšizu KFC-a koja je obuhvaćala 55 restorana, 2013. prodao za 71 milijun dolara tvrtki Collins Foods.
Danas njegova tvrtka vrijedi više od tri milijarde dolara i donosi više od 300 milijuna dolara godišnje. Kao dijete, Jack Cowin čistio je snijeg za novac, dostavljao novine i prodavao božićne čestitke, a kad je navršio dvadesetu, umjesto čestitki počeo je prodavati hamburgere. Odrastajući u Kanadi, Cowin je rano shvatio da želi slobodu u životu. Njegov otac bio je zaposlenik Ford Motor Companyja i morao je često putovati zbog posla, piše cnbc.com.
– Kada radiš za veliku korporaciju, ona odlučuje gdje ćeš biti i što ćeš raditi, a kao dijete, želio sam imati slobodu, raditi ono što želim. Mislim da sam to shvatio relativno rano, jer sam vidio da je tata djelovao kao da je na radnoj traci, rekao je Cowin koji je 1969. s obitelji preselio u Perth, gdje je otvorio svoju prvu franšizu KFC-a.
Tvrtka ima godišnji prihod od 300 milijuna dolara
Danas 82-godišnji milijarder posjeduje više od 380 lokacija Hungry Jack’s restorana, prema službenom predstavniku tvrtke. Na pitanje o tajni svog prodajnog uspjeha odgovorio je kako je tajna jednostavna; što god se radi, treba se raditi vrhunski. Dodao je kako kada osoba ne osjeća razliku između posla i igre, na pravom je mjestu te da nikada u životu nije radio jer je u svemu uživao.
– Bilo je to poput bušenja nafte i pronalaska izvora ‘iz prve’ – nevjerojatan uspjeh. Nakon toga otvoriš još dva restorana, uđeš u biznis s hamburgerima, a onda dolaze pizzerije, proizvodnja hrane i danas je taj posao vrijedan tri milijarde dolara, s godišnjim prihodom od 300 milijuna dolara, zaključio je 82-godišnjak.
Jedan 86-godišnji umirovljenik je prvi puta probao cheeseburger u lancu brze hrane. Naime, unuci su mu odlučili ispuniti želju i odvesti ga u McDonald’s nakon čega je otkrio da mu se hrana baš sviđa, iako inače jede samo kuhano, a o tome smo pisali u ovom tekstu.