Kvinoja vrlo korisna za zdravlje: Cjelovita žitarica ima protuupalne učinke
Kvinoja je hranjiva cjelovita žitarica kojoj sve više raste popularnost. Puna je proteinima, vlaknima, antioksidansima i brojnim drugim važnim nutrijentima. Kao cjelovita žitarica, kvinoja sa sobom nosi brojne zdravstene dobroditi, jednostavna je za pripremu, a njezini spojevi pomažu i u zaštiti zdravlja na više načina.
Osim brojnih važnih nutrijenata koje u sebi sadrži, jednostavna priprema kvinoje čini je tako zanimljivom namirnicom za mnoge obroke. Ova cjelovita žitarica sastoji se od mnogo spojeva koji su korisni za čovjekovo zdravlje.
Protuupalni i antioksidativni učinci
Postoje brojni benefiti kvinoje. Mnogi sugeriraju da bioaktivni spojevi kvinoje; fenolni spojevi, polisaharidi i saponini, mogu imati protuupalne i antioksidativne učinke, piše u studiji Food Frontiers. Kvinoja također sadrži flavonoide i polifenole.
Antioksidativna svojstva ovih spojeva mogu pomoći zaštititi ljudske stanice od oksidativnog oštećenja i smanjiti upalu, prema analizi iz 2019. u Food Science & Nutrition, piše eatingwell.com. Istraživači sugeriraju da jedenje kvinoje kao zamjena za druge složene ugljikohidrate može biti preventivna mjera protiv dijabetesa tipa 2, stoji u analizi u Nutrients.
Kvinoja je korisna i za probavu
Konzumacija kvinoje također može povećati zdrav rast bakterija u crijevnom mikrobiomu, jer vlakna pomažu hraniti te korisne bakterije. Proteini i vlakna doprinose niskom glikemijskom indeksu kvinoje.
Također su prisutni fenolni spojevi koji usporavaju probavu ugljikohidrata kako bi spriječili visok skok glukoze nakon obroka. Osobe osjetljive na srčani udar, kardiovaskularne bolesti i moždani udar mogu imati koristi od konzumiranja više kvinoje kako bi lakše kontrolirale razinu kolesterola.
Sadržaj vlakana u kvinoji može pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola. Osim toga, obilje omega-3 masnih kiselina u kvinoji može imati značajan pozitivan učinak. O prehrambenim navikama Hrvata pisali smo u ovom tekstu.