Kuhana šunka za Uskrs je mnogima omiljena namirnica, a mesar nam je otkrio kako je napraviti
Za Uskrs se uvijek jedu iste namirnice, a mnogima je omiljena upravo kuhana šunka. Ipak, najvažnije je prije svega kupiti dobru šunku, a onda je i pravilno skuhati kako bi bila fina i mekana. Upravo nam je mesar iz mesnice Francek na tržnici Dolac otkrio kako najbolje skuhati šunku.
Kao što smo već pisali u ovom tekstu, uskrsna košarica je ove godine nešto skuplja pa ćete za onu najskromniju trebati izdvojiti čak oko 100 eura. Ipak, što god da se kupuje, većinom će se na stolu naći kuhana šunka. Šunka je ove godine u mesnici iznosila od šest do osam eura, a cijene ostalih uskrsnih namirnica na tržnici možete provjeriti ovdje.
Kako nam je rekao mesar, kada kupujete šunku treba paziti da je prava domaća šunka i da je dobro osušena. Dao nam je i korisne, a opet jednostavne savjete za kuhanje šunke.
– Kada kuhate šunku, prvu vodu u kojoj se šunka kuhala bacite. Nakon toga stavite šunku u novu vodu u kojoj se kuha dva do dva i pol sata i od nje odrežite buncek. Šunka se ostavi u vodi u kojoj se kuhala da se ohladi. Ovako će ostati unutra saft i tada će šunka biti najbolja, rekao nam je mesar.
Dodao je da je najbolje uz šunku poslužiti malo rotkvica, luka, jajčeka i to je to. Osim toga, za Uskrs možete napraviti i šunku u kruhu, deliciju na koju nitko neće ostati ravnodušan. Recept možete pronaći ovdje.