Kada priroda podari šareni blagdanski stol – namirnice za prirodno bojenje jaja
Bliži se Uskrs, pa je vrijeme za pripremu tradicionalnih jela za šareni blagdanski stol. Budući da mnogima financijske ili druge mogućnosti ne dopuštaju veliku raskoš kada je riječ o uskršnjoj kuhinji, donosimo nekoliko alternativa za prirodno bojenje jaja sastojcima koje, vjerojatno, već imate u svojoj kuhinji.
Osim što je jeftinije, prirodno bojenje jaja je ekološki prihvatljivije te manje štetno po zdravlje od onih koje uključuju umjetna bojila i kojekakve kemijske supstance. Osim jednobojnog premaza, uz malo kreativnosti ovim je tehnikama moguće postići i razne uzorke na ljusci jajeta. Uz pomoć naljepnica, kalupa, salveta i čačkalica vrlo je jednostavno izraditi unikatne pisanice raznolikih uzoraka. U ovom tekstu smo pisali o razlikama između prirodnih bijelih i smeđih jaja.
Prirodno bojenje jaja
Najintenzivnije nijanse željenih boja nastat će kao rezultat korištenja svježeg voća, povrća, biljaka i cvijeća prilikom bojenja. Moguće je pisanice ukrasiti i uz pomoć smrznutih sastojaka, no tada će one biti svjetlije. Intenzivniju boju je moguće postići i naizmjeničnim vađenjem jaja iz kipuće vode s vremena na vrijeme tijekom kuhanja.
Sve umjetne boje inspirirane su onima iz prirode. Tamo je moguće pronaći većinu boja koje čovjek poželi koristiti, a mi smo izdvojili sastojke koji rezultiraju najljepšim nijansama kada ih se stavi u vruću vodu i kuha zajedno s jajima.
Korice voća – za žute nijanse
Kuhana korica limuna daje žutu boju jajima, dok će ih narančina kora obojiti u nešto tamniju nijansu. Rezultat je odličan kada se pomiješaju kore ova dva agruma – nastaje blijedo-narančasta boja ugodna oku.
Kora žutih jabuka dat će pisanicama svježu žuto-zelenu boju koja će donijeti proljeće na svaki blagdanski stol.
Voće i povrće u svim oblicima
Osim uz pomoć kore naranče, sličnu boju moguće je postići dodavanjem paprike, korijena celera ili kore mrkve u kipuću vodu.
Klasična metoda, vjerojatno već svima poznata, ona je bojenja s koricom luka ili cijelim lukom. Bijeli luk jajima će dati svijetlo žutu ili crvenkastu, a ljubičasti (crveni) tamno ljubičastu boju. Listovi crvenog kupusa imat će sličan efekt.
Puno ljudi u vodu za kuhanje jaja dodaje listove špinata za lijepu zelenkastu boju, što je provjereno pouzdana metoda za dobivanje intenzivne nijanse koja se uklapa u ostale blagdanske boje i u svakom okruženju izgleda lijepo.
Za ljusku jajeta plave boje, poželjno je u vodi kuhati cijele borovnice ili sok od crnog grožđa.
Ako jaja želite obojiti u smeđe, koristite ljuske crnog oraha.
Za ružičaste i lila nijanse upotrijebite repu, brusnicu ili malinu, a za crvene tonove potrebno je skuhati crveni luk ili iscijediti nar. Isti efekt moguće je postići sokom od maline ili od cikle te kompotom od trešanja ili višanja.
Čajevi – čudotvorci
Čaj od hibiskusa dat će jajima tamno ljubičastu boju, sličnu onakvu kakvu im daje crveno vino.
Čaj od metvice dat će jajima svijetlo žutu boju, kao i kora žute jabuke, a čaj od kamilice blagu žutu boju cvijeta ove biljke.
Zeleni čaj služi za dobivanje žute, a za tamnije nijanse smeđe boje može se koristiti crni (indijski) čaj. Kava (preporučuje se jaka turska, ali može i instant) daje sličnu boju.
Začini i cvijeće – raskoš boja
Za bojenje se koriste različiti dijelovi začina.
Kurkuma je žuta, čili je crven, a sjeme kopra je zlatno-smećkasto. Prva dva začina treba smljevene dodati u vodu, dok se kod kopra koriste samo sjemenke koje, ispostavilo se, najbolje funkcioniraju u ulozi bojila.
Cvjetovi ljubičice često se koriste za dobivanje ljubičaste boje, ali i svjetlije boje lavande – kako biste dobili ovu blijedo ljubičastu boju, trebate u vodu dodati i dvije kapljice soka od limuna. Boju lavande dat će i manja količina soka od crvenog grožđa.
Savjet: Za sve ponuđene opcije poželjno je dodati žlicu octa u vodu za kraj za ljepšu boju, a jedan od prijedloga je i premazati ljuske jaja masnim bijelim dijelom kožice slanine.
Spektar boja koji smo predstavili zasigurno ne obuhvaća sve nijanse koje je moguće dobiti od raznih dijelova prirode. Predlažemo što više eksperimentiranja, miješanje različitih boja i korištenje inovativnih sastojaka koji se nađu pri ruci, a mogli bi poslužiti. Također, pokoja naljepnica ili određen uzorak nikada nisu na odmet.