Jeste li se ikada pitali kako se brod ili voćka stavljaju u bocu? Donosimo objašnjenje
Brodovi u bocu stavljaju se još od polovice 19. stoljeća, a sve je započelo jer je mornarima na pučini bilo – dosadno. Osim broda, u bocu se stavljaju voćke poput kruške ili jabuke. Ako vam to sve stavlja upitnike iznad glave, ne brinite, mi ćemo vam objasniti kako se to radi.
Znate onaj osjećaj kada nešto vidite toliko neobično, da se jednostavno morate upitati – kako je to dospjelo tamo. Upravo taj osjećaj dožive mnogi ljudi kada ugledaju brod u boci ili pak krušku ili jabuku u nekom alkoholnom piću.
Iz tog smo razloga odlučili istražiti kako se brod može staviti u bocu i voćka u alkohol.
Brod u boci
Krenimo ispočetka. Kako bi ubili vrijeme na pučini, mornari su nekada izrađivali male makete brodova koristeći drvo i tkaninu. Ta se vještina s vremenom razvijala, pa su i uratci bili poprilično detaljni i impresivni. Međutim, brodovi se nisu počeli stavljati u bocu sve do polovice 19. stoljeća.
Kako piše Wonderpolis, povjesničari smatraju da je razlog kasne pojave brodova u boci, upravo činjenica da se do polovice 19. stoljeća nisu tako lako mogle naći boce napravljene od prozirnog stakla, koje su danas izrazito česte i lake za nabaviti.
No, da se vratimo na izradu broda u boci. Mnogi smatraju da se brod slaže unutar boce, što u neku ruku nije, a u neku ruku i je istina. Naime, brod se prvo vani izradi cijeli. Dakle, s pramcima, trupom, palubom i krmom koja će stati unutar boce. Međutim, jedra se naprave tako da se mogu sklopiti.
Jedra se zavežu sa žicama ili koncima te se brod takav, sa sklopljenim jedrima, stavlja u bocu. Kada je sve namješteno unutra, konci se povlače, a jedra se podižu. Brod je uspješno završio u boci.
Voćka u boci
Kad je riječ o postavljanju voćke poput kruške ili jabuke u boci, proces je ipak nešto jednostavniji, ali vremenski dugotrajniji. Prvo, potrebno je pronaći mladu voćku koja je tek procvala, odrezati oko nje svo lišće te ju, zajedno s granom, postaviti u bocu u koju želite da naraste.
Nakon toga, bocu je potrebno privezati za drvo uz pomoć žice te ju ostaviti da tako stoji. Kada voćka ozreli, ona će sama otpasti u bocu. Tada je potrebno isprati bocu s ohlađenom prokuhanom vodom te u nju staviti željeni alkohol koji će ju usput i sterilizirati.
Kada je boca napunjena alkoholom, potrebno ju je zatvoriti s plutenim ili običnim čepom te ju ostaviti između dva i tri mjeseca u mračnom prostoru.