Jeste li ikada probali juhu od kestena? Ako niste, sada je pravo vrijeme da napravite ovaj fini obrok
Sezona je kestena, a od ovog se jesenskog ploda, osim deserta, mogu raditi i razna druga jela. Možda nikada ne biste spojili juhu i kestene, ali upravo će kremasta juha od kestena biti idealna za zimske dane koji su pred nama. Recept nam je ustupio food bloger Hrvoje Stojanov.
Kesteni su bogati raznim nutrijentima, vitaminima i dobri su za zdravlje. Sadrže puno vlakana pa su dobri za probavu, a jednako tako mogu i utjecati na rad mozga, ali i na raspoloženje, o čemu nam je u ovom tekstu više ispričao nutricionist Nikola Roca.
Kako napraviti juhu od kestena?
Za juhu od kestena trebat će vam pečeni kesteni koje najlakše možete ispeći na ovaj način. Recept za juhu od kestena vidjeli smo na Instagram profilu Opet gladni koji vodi food bloger Hrvoje Stojanov.
SASTOJCI:
- Ulje
- Manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 400 gr pečenih i očišćenih kestena
- 750 ml povrtnog temeljca (ili povrtna kocka)
- Sol, papar, suhi ružmarin
- Svježi peršin
PRIPREMA:
Na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckan luk, posolite i dinstajte dok ne omekša. Dodajte sitno nasjeckan češnjak, a potom i na manje komadiće nasjeckane kestene. Dinstajte kratko na laganoj vatri oko dvije minute. Kestenima dodajte povrtni temeljac, odnosno ako nemate temeljac, dodajte samo toplu vodu u koju odmah stavite povrtnu kocku i prstohvat suhog ružmarina. Neka se sve zajedno krčka 15 minuta. Maknite lonac s vatre i štapnim mikserom izradite juhu. Ako želite da je juha kremasta, smanjite količinu temeljca. Kratko vratite na štednjak i probajte treba li još začina te dodajte svježi peršin.
Dobar tek!