Japanska jabuka raste i u Hrvatskoj: Od ove voćke možete napraviti čaj i rakiju
Japanska jabuka ili kaki na latinskom znači ‘hrana bogova’. Voće dolazi iz Kine, a u 19. stoljeću je prenesena u mnoge druge zemlje pa tako i u Europu. Voćka žuto-narančaste pa do tamno narančasto-crvene uspijeva u područjima blage sredozemne klime, dok oblik ovisi o sorti.
Oblik japanske jabuke ovisi o sorti, a može biti više ili manje okrugao, plosnatiji ili izduženiji. Boja ploda kreće se od žuto-narančaste pa do tamno narančasto-crvene, dok je ispod prozirne opne ploda mekano meso. Kaki ili prema latinskom nazivu ‘hrana bogova’, porijeklom je iz Kine i uspijeva u područjima blage sredozemne klime, a u Europu je stigao u 19. stoljeću.
Okusom podsjeća na marelicu
Plod je najbolji za konzumaciju ako je mekan pod rukom, a tvrdi plodovi mogu sazrijeti za nekoliko dana ako se drže na sobnoj temperaturi. Voćka se bere od listopada, kada dostigne punu obojenost, no može se ostaviti na stablu dok ne poboljša kvalitetu i postane mekana. Kaki se jede kada dozrije do kraja i kada je intenzivne boje pri čemu mu je konzistencija mekana poput želea. Okusom je blizak vrlo slatkoj marelici sa glatkom, skliskom teksturom.
Za jelo će dozrijeti i kada se pobere te pohrani na sobnoj temperaturi, a za to mu je potrebno oko tjedan dana. Na tržištu se mogu pronaći već krajem rujna, ali im je sezona tijekom studenog i prosinca. Žute fleke na površini kakija ukazuju da je pobran prije dostizanja optimalnog stupnja za berbu, piše opgmataga.hr.
Zreli, tvrdi plodovi mogu se čuvati u hladnjaku oko mjesec dana, dok se smrznuti plodovi čuvaju od šest do osam mjeseci. Jednom dozreli plodovi, vrlo se brzo kvare, te ih je potrebno odmah konzumirati. Od ploda kakija može se pripremiti sok i džem, ili se može koristiti u voćnim salatama i sladoledima.
Listovi kakija mogu se koristiti za pripremu čaja
Također, svježi sušeni listovi kakija mogu se koristiti za pripremu čaja, a fermentirani plodovi mogu se destilirati pri čemu nastaje rakija. Voće kaki dobar je izvor vlakana, a sadrži i relativno veliku količinu beta karotena, beta kriptoksantina, vitamina C i umjerenu količinu vitamina B6.
Od minerala je vrlo bogat manganom i bakrom, a također sadrži polifenole koji djeluju antioksidantski. Kaki se preporučuje kod konstipacije, gastroenteritisa, poremećaja probave hrane i kod crijevnih upala. Neki smatraju da je dobro sredstvo za jačanje živčanog sustava i jetre.
Mnogo je ne toliko poznatoga voća poput kakija koje obiluje korisnim i hranjivim nutrijentima. Primjer toga je čičindra, žižula ili čičula koja je nalik maslini, ali smeđe boje. Posebno je zdrava jer sadrži mnogo vitamina C, o čemu smo pisali u ovom tekstu.