Kako izraditi adventski vijenac – krug i svijeće za svjetlost u vječnosti
Adventski vijenac je krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće. Postavlja se na stol u vrijeme Adventa kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u Došašću pali se po jedna svijeća.
Adventski vijenac čine dva temeljna simbola: krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni.
Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečana ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja.
Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.
Bor za besmrtnost, lovor za pobjedu
Adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica ali tako da nema početka ni kraja, što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.
Izradite svoj adventski vijenac
Ovisno o tome koji vijenac radite, morat ćete prikupiti sav potreban materijal, dekoracije i alat. Neke od njih već sigurno imate doma, a neke ćete ipak morati kupiti. Izvadite kutije sa božićnim ukrasima i pogledajte što vam sve može poslužiti. Onaj materijal koji nemate možete nabaviti u Hobi art prodavaonicama i sličnim trgovinama. Alat koji je malo skuplji nemojte kupovati ako ga nemate, već probajte posuditi. Od dekoracija možete upotrijebiti svašta, pa dajte mašti na volju; tu su razne svijeće, velike mašne, razne figurice, umjetne grane, mahovina, male jabuke, cimet, božićne kuglice, ukrasne trake, sušene kriške naranče, perlice, ukrasni kamenčići, sušeno cvijeće, šljokice, sprej u boji, jesensko lišće, bijeli sprej u prahu itd. Ovisno koji vijenac ste izabrali za izradu, pazite da su boje dekoracija i svijeća usklađene.
Potreban materijal: slamnati vijenac, grančice bora (umjetne, mekšeg tipa, bez žice) ili prave, 4 svijeće i 4 podloška za svijeće, razne dekoracije (jabučice, cimet, kuglice, tanka ukrasna traka, sušene kriške narače, sušeno cvijeće).
Alat: silikonski pištolj ili super jako ljepilo, klamerica.
Upute: Uzmite slamnati vijenac i pričvrstite grane sa klamericom; za ovakav primjer najbolje bi bilo koristiti umjetne grane. Grane slažete tako da ih režete i postavljate sa vanjske strane. Kada ste ih dobro pričvrstili umetnite podloške za svijeće. Sada prikupljenu dekoraciji počnite lijepiti silikonskim pištoljem ili ljepilom. Izrežite par trakica i zavežite oko vijenca, a možete napraviti i par mašnica i pričvrstiti ih na vijenac.
Adventski vijenac od medenjaka
Sastojci: 150 g meda, 70 g maslaca, 2 jaja, 150 g šećera u prahu, 4 žličice mješavine začina za medenjake (cimet, anis…), 1 ravna žličica sode bikarbone, 2 žlice hladne vode (u tijesto sa kakaom može i 4 žlice) i 500 g glatkog brašna (20 g kakaa ako želimo smeđe tijesto).
Za pisaljku: 1 bjelanjak, 200-250 g šećera u prahu, 1 žličica octa.
Priprema: Med s maslacem otopimo i ostavimo da se prohladi. Jaja sa šećerom u prahu, začinom, sodom bikarbonom i vodom umutimo mikserom. Dodamo med s maslacem i prosijano brašno. Ako želimo i smeđe tijesto odvojimo dio i dodamo 2 žlice vode i 20 g kakaa, sve dobro umijesimo i stavimo u hladnjak da prenoći (možemo ga spremiti i 2-3 dana ranije). Slijedeći dan na dobro pobrašnjenoj dasci premijesiti. Razvući na 3-5 mm debljine i pustiti mašti na volju. Ako stavljamo krugove ili bilo što drugo zasebno pečemo i naknadno pisaljkom zalijepimo. Kad se ohladi možemo pisati po njemu. Pisaljke: bjelanjak počnemo mutiti mikserom i poslije 30 sekundi počnemo polako dodavati 2 puta prosijan šećer u prahu i 1 žličicu octa. Dodamo šećer da bude takve gustoće da kad umočimo čačkalicu u masu i na ruci povučemo crtu, ona ostane i ne razlije se. Stavimo jednu žlicu smjese u najlon vrećicu i probušimo rub veličine igle. Potom možemo ukrašavati po volji.