Europska komisija potvrdila: Zagorski mlinci postaju hrvatski proizvod zaštićen na razini EU
“Zagorski mlinci” su 23. po redu hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavila je u utorak Europska komisija.
Pekarski proizvod pripremljen od glatkog pšeničnog brašna tipa 550, voda i sol ključni su sastojci za tanko, izvaljano i ručno razvučeno tijesto koje svi znamo pod imenom mlinci. Reže se na komade pravokutnog oblika i peku se u dvije faze na grijaćim pločama dok se ne osuše, piše hr.n1info.com.
Zemljopisno područje proizvodnje “Zagorskih mlinaca” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, cijelu Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju te rubne dijelove Zagrebačke županije koja graniči s njima.
Europska komisija je u utorak objavila kako su zagorski mlinci zaštićeni oznakom izvornosti, zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Takav proizvod je po novom zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvodit će se u skladu s propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači. Drugim riječima, definirali su svoj proizvod i način njegove proizvodnje.
Na ambalažama tradicionalnih zagorskih mlinaca osvanut će i Europski znak neposredno uz naziv proizvoda koji jamči da se radi o originalu. Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i veću vidljivost na tržištu.
Dobar tek!