Donosimo bakin trik kako da vam juha bolji okus, a tajna je u posebnoj pripremi luka
Svaka domaćica ima svoj recept za juhu. Okus će ovisiti o vrsti mesa koje se stavlja, ali i o ostalim sastojcima poput raznog povrća. Dok će svatko reći da je tajna dobre juhe u tome što je kuhana s ljubavlju, prava tajna leži u pripremi luka. Naime, mnogi mladi ne znaju za ovaj trik, a taj je da se polovica luka ili cijeli luk prethodno preprži izravno na vatri, a potom se stavi u juhu.
Okus juhe ovisi o njezinim sastojcima. Dok će veliku ulogu imati vrsta mesa koja se koristi, poseban okus će dati i luk. Upravo u pripremi luka za juhu leži tajna.
Bakina juha je uvijek najfinija. Što zbog korištenja domaćih rezanaca ili tarane, što zbog domaćeg povrća u juhi, a što zbog posebnog načina pripreme luka. Tako su bake nekada, a mnoge i danas, polovicu ili cijeli luk prepržile, odnosno ‘spalile’ izravno na plamenu plinskog štednjaka ili na peći. Ovo se radi dok luk ne dobije smeđu boju, a potrebno ga je okretati sa svih strana kako bi se ravnomjerno prepržio.
Postupak je jednostavan, luk se nabode na nož i potom se prži s jedne strane, a nakon toga i s druge strane. Važno je stalno provjeravati da se luk ne zapali i ne izgori. Upravo će ovako pripremljen luk dati poseban okus svakoj juhi. Kako to izgleda možete vidjeti i ispod: