Čuvate unuke? S ovih sedam ideja za ručak nećete bankrotirati

Jasmina Grgurić Zanze
22. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ne znate što kuhati unucima, a da mogu jesti svi članovi obitelji kao zdravu opciju i za mlade i za stare? Uz pokoji savjet, donosimo vam sedam jednostavnih prijedloga baziranih na kuhinjama naših baka za svaki dan u tjednu. Novčanik neće biti prazan, a apetita i zdravlja neće manjkati.

kuhanje bake unuci

U kuhanju vam mogu pomoći i unuci | Pexels

Čuvanje unuka nije nimalo lagan zadatak, koliko god on bakama i djedovima predstavljao radost. Bitna stavka ‘baka servisa’ jest ručak koji treba pripremiti za cijelu obitelj. Pritom može doći do neslaganja oko toga kako pravilnu prehranu vide djetetovi roditelji, a kako bake i djedovi, pogotovo ako je unuče još uvijek malo. Donosimo vam prokušani prijedlog prehrane s kojim će biti zadovoljna vaša djeca, zetovi i snahe, te najvažnije unuci, a vi nećete bankrotirati. Isti ručak mogu jesti svi članovi obitelji, jer ne zaboravimo, i u poznijim godinama života valja pripaziti na ono što jedemo. U financiranju namirnica također mogu sudjelovati i roditelji.

Pazite na količinu masnoća, ali i na začine

Povrće, žitarice, meso, riba i jaja osnovna su piramida prehrane kada je riječ o ručku malenog djeteta. Naravno, mlijeko i mliječni proizvodi te voće se također podrazumijevaju, no ovdje ćemo se fokusirati na namirnice od kojih svi sedam dana u tjednu možete pripremiti ručak za svoje malene unuke.

Pazite na količinu masnoće i soli, a umjetne dodatke prehrani poput vegete najbolje je u potpunosti izbjeći, kao i svinjetinu te bijeli kruh. Žitarice poput tjestenine i palente možete kupiti u bio verziji po jednakoj cijeni kao i obične. Na raspolaganju imate čitav niz zdravih, svježih ili suhih začina; slatku papriku, lovor, majčinu dušicu, bosiljak, vlasac, peršin, češnjak… Luk dinstajte na laganoj temperaturi i ne predugo kako bi ulje zadržalo sastav dobrih masnih kiselina, a možete ga i malo podliti vodom. Ako ipak volite malo jače začiniti i zaljutiti, nema problema. Porciju za unuke odvojite na kraju kuhanja i ostatak začinite kako vama odgovara.

Ponedjeljak: Rižoto s bundevom

Bundeva donosi čitav niz blagodati jer je prepuna vitamina, minerala i antioksidansa, a izvrsna je i za probavu. Osim juhe, od nje može spraviti cjeloviti obrok poput rižota. Najbolje ga je napraviti od hokaido tikve, no poslužiti može i butternut. Možda ste skeptični prema ovom jelu, ali ako ga pripremite na dobar način, uživat će sve generacije. Idealan je obrok nakon mesnog vikenda.

[BAKINA KUHINJA] Varivo od bundeve kao idealan jesenski ručak

Rižoto pripremite tako što ćete kockice očišćene bundeve ispeći u pećenici oko 20 minuta na 190 stupnjeva na papiru za pečenje i potom samo malo zgnječiti. Zastaklite glavicu luka na maslinovom ili repičinom ulju, dodajte mu rižu, lagano dinstajte uz podlijevanje, začinite češnjakom i suhim začinima po izboru i na samom kraju dodajte zgnječenu pečenu bundevu. Na kraju možete dodati malo maslaca i ribanog sira. Opcija je i žlica svježeg vrhnja. Rezultat je slasni i zdravi kremasti rižoto. Rižu po želji možete zamijeniti nekom drugom namirnicom, poput ječma i napraviti ‘orzoto’.

Uz rižoto od bundeve (ili tikvice) djeca će uživati u maloj kajgani ili kuhanom jajetu.

Utorak: Slatki kupus s teletinom i palenta

Kupus možete pripremati s mesom ili bez, a dobro će ići čak i uz palentu. Na maslinovom ili repičinom ulju prodinstate luk, dodate nekoliko narezanih mrkvi, a zatim kockice teletine kojih ne mora biti puno. Na sve to dodate kupus, zatim nekoliko narezanih svježih rajčica (ako nemate, može i pasirana rajčica ili pelati) te kratko prodinstate. Podlijte vodom da prekrije sastojke i kuhajte uz podlijevanje dok meso ne postane mekano. Začinite po želji mljevenom slatkom paprikom i lovorovom listom.

Alternativa ovom jelu je kelj na gusto s krumpirom i heljdom.

Srijeda: Varivo od leće

Varivo od crnog graha | Pixabay
Izreka kaže da se živjeti može samo od ove namirnice, evo koje sve blagodati sadrži

O blagodatima leće već smo nekoliko puta pisali, o čemu možete pročitati ovdje. Leća je superzdrava i korisna namirnica koja je nekad bila jako zastupljena u našim kuhinjama, a danas je pomalo zapostavljena. Osim juhe, možete napraviti ipak malo zasitnije varivo. Za jedan obrok za četiri osobe dovoljna vam je četvrtina kilograma leće, što mazi naš kućni budžet. Na zdravo ulje i lagano dinstani luk dodajemo opranu smeđu leću koju nije potrebno namakati. U varivo možemo dodati povrće po izboru, poput paprike roge, rajčice, mrkve, a leća obožava suhe začine kao što su lovor i majčina dušica. Leća se za razliku od graha kuha jako brzo, gotova je već pa pola sata. Polovinu variva smiksajte i dobit ćete prekrasno, gusto i ukusno varivo. A djeca ga, vjerovali ili ne, obožavaju.

Četvrtak: Mahune s piletinom

Apšmalcane mahune u tavi
Bakina kuhinja: Apšmalcane mahune su brzo starinsko jelo koje se može jesti uz sve

Mahune možemo također praviti s mesom ili bez, ovisno o tjednom jelovniku. Klasično varivo od zelenih ili žutih mahuna, najbolje svježih ili svježe zamrznutih, kuhajte tako da u vodu stavite očišćene i narezane mahune, luk, mrkvu, crvenu mljevenu papriku i ostale začine. Kockice krumpira dodajte kasnije. Na kraju napravite laganu zapršku sa žlicom brašna koje ćete lagano zapržiti na tri žlice maslinova ulja i pustiti da se sve još dokuha u varivu.

Ako pravite s piletinom, onda kockice bijelog mesa ili komade otkoštenog tamnog mesa pileta, poput batka i nadbatka, dinstajte na preprženom luku i ulju pa dodajte mahune i ostale sastojke. Žlica vrhnja na kraju kuhanja u mahunama nikad nije naodmet.

Opcija je i da kuhane mahune napravite samo brzinski na salatu, što je također zdravo za malu djecu uz dodatak kuhanog jajeta ili kajgane.

Petak: Oslić s blitvom i krumpirom

Svježi mali oslić, popularno zvani mol, može se naći u ribarnici po pristupačnoj cijeni. Očišćeni mogu stajati i zamrznuti neko vrijeme u kištri. Kada su jako mala djeca u pitanju, onda ih je najbolje kuhati, umjesto pržiti. Opcija je i prženje, ali onda možete dati samo očišćeno meso iznutra, bez kožice. Oslići se kuhaju manje od deset minuta lagano na pari ili u vodi.

Ako imate vremena, vodu u kojoj se kuhala riba možete iskoristiti za pripremu riblje juhe uz dodatak malo začina, maslinova ulja i riže. Blitva je kraljica probave i zdravlja. Kuhajte prvo krumpir i korijen blitve, a tek pred kraj dodajte narezane i dobro oprane zelene listove. Sve ocijedite kad je gotovo i začinite po želji. Mi predlažemo da sačuvate malo vode od kuhanja te dodate češnjak i maslinovo ulje pa poslužite uz ribu.

Subota: Sataraš s junetinom i tjestenina

[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća

Zrele rajčice i roge, a dodati možete i ostalo povrće poput patlidžana, savršena su baza za slasni sataraš. Recept znate, a obogatiti ga možete, ali naravno i ne morate, s kockicama junetine. Pošto u jelo ide jako puno povrća, mesa doista ne treba puno. Ako dodajte meso, bitno je koristiti mekši dio od plećke, kako se povrće ne bi raspalo. Dinstajte luk, dodajte prvo meso pa papriku, a potom ostalo povrće. Isto tako i bez mesa. Začinite po svom guštu. Jelo možete poslužiti uz bilo koji prilog. Mi preporučujemo bio tjesteninu ili široke rezance, ali skuhati možete i heljdu ili proso.

Nedjelja: Punjena paprika ili dječji bolonjez

chilli bakina kuhinja
[BAKINA KUHINJA] Savršeni ljetni ručak: Manje od 10 kuna po porciji, a ostat će vam i za sutra!

Dva jela koja djeca naprosto obožavaju su punjena paprika i bolonjez. Ova jela znate kuhati, no možete ih modificirati u skladu s potrebama djeteta. Naime, punjena paprika često zna biti teška za želudac i začinjena, stoga pazite da izbjegavate dodatke poput špeka i kožica od pancete. Također, papriku koje će pojesti dijete možete drugačije začiniti nego ostale, a sos u kojem se sve kuha začinite nakon što izdvojite količinu koja je dostatna za vaše unuče.

Kada je riječ o bolonjezu, ovo jelo nije toliko bogato povrćem, ali može biti ukoliko mljevenom mesu dodamo tikvice i svježe rajčice. Jelo obogatite svježim peršinom pred kraj kuhanja. Bolonjez poslužite uz špagete, a punjenu papriku uz pire krumpir.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap