Cijena ovog tradicionalnog specijaliteta je vrlo visoka: Nije drugačije ni u susjednim zemljama
Čvarci se smatraju tradicionalnim specijalitetom Hrvatske, ali i drugih zemalja u Europi. Nije novost da je posljednjih godina njihova cijena izrazito porasla, a tako kod nas ponegdje kilogram može koštati i 25 eura. Osim u Hrvatskoj, vrijednost čvaraka narasla je i u susjednim zemljama, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Čvarci su se nekada smatrali ‘sirotinjskim jelom’, ali zadnjih godina postižu sve veću cijenu. Inače, poznata delicija nastaje topljenjem masti svinjske potrbušine i leđa. Njihova cijena u Hrvatskoj ponekad doseže i 25 eura po kilogramu.
Mnogi čvarke smatraju gastro delicijom, a i tradicionalnim hrvatskim, ali i europskim specijalitetom. Jedan od specijaliteta koji je samo naš je vrbovečka pera, o čemu smo pisali ovdje. Cijena čvaraka je osim u Hrvatskoj porasla i u susjednoj Republici Srpskoj. Naime, posljednjih godina cijena čvaraka se značajno povećala i u susjednoj Srbiji.
No, još novija vijest je da je u posljednjih nekoliko tjedana cijena čvaraka narasla i u Bosni i Hercegovini. Naime, kilogram čvaraka u Republici Srpskoj ovih je dana dosegnuo cijenu oko 17 eura što je kod njih i do 33 maraka po kilogramu.
Neki jednu cijenu opravdavaju nedostatkom sirovina od kojih čvarci prave dok drugi kažu da nema opravdanja za tako visoku cijenu. Prema riječima Dragice Đukić Tatić, direktorice Mesne industrije Mana iz Srpca, cijena čvaraka je otprilike ista kao i prošle godine, odnosno kilogram stoji od 30 do 33 maraka.
– Naše su svinje dosta mesnate, tako da nema puno sirovine, odnosno čvrstog masnog tkiva od kojeg bi se mogli napraviti čvarci, pa otuda i cijena. Čvarci se dobiju kada je velika svinja, od 180 do 200 kg jer tada ima puno bijele slanine od koje se mogu dobiti čvarci, rekla je Đukić Tatić i dodala kako potražnje za sirovinom ima, a isto tako je i sam proizvod tražen više nego što ga ima, pišu nezavisne.com.