Jesen brojne ljubitelje šumskih plodova i bilja potiče na njihovo branje i skupljanje, no bitno je napomenuti da prilikom toga treba biti oprezan. Započela je i sezona branja začina šafrana koji je poznat kao jedan od najskupljih na svijetu. Postoji više vrsta šafrana, ali najpoznatiji je jesenski šafran kojega prepoznajemo po ljubičastom cvijetu. Vrlo lako ga se može pomiješati s otrovnim mrazovcem čiji je cvijet isto ljubičaste boje.
Šafran i mrazovac | Foto: Pixabay
Mnogi jesenje dane provode u prirodi, a mnogi ljudi vole skupljati šumske plodove i biljke. Jedna od omiljenih biljki za branje je šafran, poznat kao skupi začin. Postoji više vrsta ove biljke, a mnogima je najpoznatiji jesenski šafran kojega prepoznajemo po ljubičastom cvijetu. Šafran se vrlo lako može zamijeniti s otrovnim mrazovcem čiji je cvijet iste boje te je zato važno biti oprezan prilikom branja.
‘Osoba je bila u dosta teškom stanju’
Prije nekoliko dana jednog je berača od smrti spašavala Hrvatska gorska služba spašavanja. Berač je otrovnu biljku koja se zove mrazovac zamijenio za jesenski šafran, a o tome je progovorio i Jadran Kapović iz HGSS-a.
– U ovome slučaju su spašavatelji stanice Gospić, koji pokrivaju to područje Južnog Velebita, pristupili osobi i u koordinaciji sa hitnom helikopterskom medicinskom službom zatražili da ga se hitno prebaci u bolnicu jer je osoba već tada bila u dosta teškom stanju, rekao je Kapović za HRT.
Razliku šafrana i mrazovca objasio je uzgajivač šafrana Zvonimir Baričević. Istaknuo je da je jestivi šafran puno veći te je tamnije ljubičaste boje, dok je mrazovac puno manji i svjetliji od šafrana. Njegova konzumacija može dovesti i do smrtnih posljedica.
List mrazovca sličan je listu medvjeđeg luka
Podsjetimo, mrazovac se često miješa i s medvjeđim lukom. Inače, biljka mrazovac je višegodišnja zeljasta biljka visoka od 20 do 45 centimetara. Zelenih je listova i cvjeta od kolovoza do studenog, a kada je toplije vrijeme i duže.
Naime, list mrazovca sličan je listu jestivog medvjeđeg luka, o čemu smo pisali ovdje. Ako berete medvjeđi luk potrebno je biti posebno oprezan, a savjet HGSS-a je da se obavezno prije upoznate s izgledom biljke, ali i da berete list po list.
Jednako tako, medvjeđi luk možete prepoznati po mirisu luka. On je izuzetno zdrav i može utjecati na snižavanje krvnog tlaka, a jača i motorne funkcije crijeva. Ima i baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.