[BAKINA KUHINJA] “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
Nekako se uvriježilo da variva mahom kuhamo zimi. Zelene plodove ljeta ljubomorno čuvamo u zamrzivaču za hladnije dane, ali ne smijemo zaboraviti konzumirati ih i dok su svježi. Još ako ih imamo u vlastitu vrtu, tek ubrani plodovi dat će nam maksimum od svojih vitamina i minerala.
Često podcijenjene, mahune su ipak kraljice našeg vrta. Ako ih nemamo, teško da ćemo na tržnici naći bolju investiciju za jeftin i zdrav ručak. Naime, mahune snižavaju kolesterol i reguliraju razinu šećera u krvi, što su dvije iznimno bitne stvari u starijoj životnoj dobi.
Osim toga, poboljšavaju probavu i jačaju kosti, a neutraliziraju i štetne radikale u našem organizmu. Onim mlađima potiču plodnost. Bogate su antioksidansima, vitaminima B i K, željezom, folnom kiselinom…
Umjesto da ih ljubomorno smrzavamo za zimu, iskoristimo ih u našoj prehrani stoga što više možemo ljeti dok su svježe. Mi vam donosimo recept za tradicionalno varivo kako ga sprema jedna baka, a možete ih i brzinski pripremiti na salatu.
SASTOJCI:
- 500 g zelenih mahuna
- jedan krumpir
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- jedna svježa rajčica
- 2 mrkve
- korijen celera ili peršina
- 3 žlice ulja
- sol i papar
- peršin
- kiselo vrhnje
PRIPREMA:
- Na zagrijanom ulju pržite narezani luk dok se ne zažuti pa mu dodajte nasjeckani češnjak, mrkvu i korijen celera ili peršina. Malo pirjajte pa dodajte nasjeckanu rajčicu, još kratko pirjajte pa dodajte mahune i prelijte vodom da prekrije sve sastojke.
- Dodajte krumpir narezan na kockice pa kuhajte oko pola sata nakon što sve zakipi, odnosno dok krumpir ne omekša.
- Na kraju dodajte sol, papar i peršin i pustite da odstoji.
- Ukoliko želite dodati kobasice, skuhajte ih prvo u odvojenom loncu pa ih mahunama dodajte jedno desetak minuta prije kraja. Također, možete dodati i kockice špeka na luk.
- Mahune možete kuhati i bez pirjanja luka tako što ćete na kraju varivu dodati laganu zapršku od tri žlice ulja i žlice brašna, a koju ste prethodno lagano prepržili.
- Mahunama prije serviranja dodajte žlicu kiselog vrhnja.
Dobar tek.
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo