[BAKINA KUHINJA] Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
Znate onu situaciju kada kupite friški kruh pa jedete njega, umjesto da dokrajčite onu jučerašnju polovicu koja onda danima stoji u vrećici pa na kraju završi u smeću? Znamo i mi! Osim za prezle, stari kruh možemo poput naših baka iskoristiti i za jedan od najukusnijih priloga mesnim jelima, saftovima, gulašima, umacima od gljiva… Riječ je, naravno, o knedlama!
Jedna od mnogobrojnih vrijednosti naših baka leži i u tomu što ništa ne bacaju, nego sve znaju iskoristiti, pogotovo kada je riječ o hrani. Bake su nas učile da se kruh ne baca pa je tako nastao i recept za jedan od najukusnijih priloga saftnim mesnim jelima i umacima – knedle od kruha.
Donosimo vam jedan od načina pripreme, obogaćen pancetom, ali slasne će ispasti i bez ovog dodatka pa to prepuštamo vama na volju. Bitno je da je kruh sačuvan, a glavno jelo obogaćeno već pomalo zaboravljenim ukusnim dodatkom koji sve rjeđe pripremamo u našim kuhinjama.
SASTOJCI
- polovina starog kruha
- malo suhe slanine
- manja glavica luka
- šalica mlijeka
- jaje
- žlica krušnih mrvica
- peršin
- maslac (ili ulje)
- sol i papar
PRIPREMA
- Stari kruh narežite na kockice i malo ga prepržite na tavi bez ulja. Kada se ohladi, prelijte ga toplim mlijekom i pustite da odstoji desetak minuta.
- Na masnoći pirjajte sitno narezani luk pa mu dodajte na kockice narezanu pancetu (po želji).
- Namočenom kruhu dodajte dinstani luk (s pancetom), nasjeckani svježi peršin, jaje, krušne mrvice, sol i papar. Sve dobro promiješajte i ostavite smjesu najmanje 15 minuta.
- Knedle formirajte mokrim rukama i stavite ih kuhati u kipuću i posoljenu vodu te kuhajte deset do 15 minuta.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected]
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo