Tortu od sira ili cheesecake mnogi smatraju jednim od najpopularnijih kolača novijega vremena, a postoji mnoštvo varijacija kako je možete napraviti. Glavni sastojak ove torte je upravo sir, a mnogi je vole raditi jer ne zahtijeva mnogo pripreme kao neke druge torte. Mi smo ovoga puta odlučili napraviti klasičnu tortu od sira kojoj smo dodali višnje koje torti daju svježinu.
Torta od sira jedna je od onih koju možete napraviti vrlo lako i brzo. Uz sir, koji je njezin glavni sastojak, poznati sastojak ove torte su keksi koji služe kao podloga. Ova torta može biti odličan izbor kada želite napraviti ukusnu tortu koja ne zahtijeva mnogo pripreme. Postoji mnogo ukusnih kolača od sira, a o jednome od njih pisali smo ovdje.
DONJI SLOJ – KEKSI
- 200 grama petit keksiju
- 2 žlice smeđeg šećera
- 120 grama otopljenog maslaca
SREDNJI SLOJ – ŽUTA KREMA
- 500 grama svježeg sira
- sok jednog limuna
- 2 jaja
- 2 žlice običnog šećera
- 1 vanil šećer
GORNJI SLOJ – BIJELA KREMA
- 2 kisela vrhnja s 20% masnoće
- 1 vanil šećer
- voće (pr. višnje, borovnice, jagode)
PRIPREMA:
- Dok se pećnica grije na 250 stupnjeva, okrugli kalup za torte obložite masnim papirom i po njemu posipajte 2 žlice smeđeg šećera. Zatim sameljite 200 grama petit keksiju i izmiješajte s dvije žlice smeđeg šećera i 120 grama prethodno otopljenog maslaca.
- Nakon toga izmiješanu smjesu stavite u kalup i utisnite da svugdje bude jednako raspoređeno i stavite da se peče na 250 stupnjeva peče točno 4 minute.
- Zatim napravite žutu kremu tako da izmiksate 500 grama svježeg sira, sok jednog limuna, dva cijela jaja, dvije žlice običnog šećera i jedan vanil šećer. Također, po želji, možete dodati ili smanjiti količinu šećera u torti.
- Nakon što su se keksi ispekli, izvadite ih van, a pećnicu smanjite na 170 stupnjeva. Potom, napravljenu žutu kremu odmah ravnomjerno rasporedite preko vrućih keksi i vratite u pećnicu da se peče točno 20 minuta.
- Dok se žuta krema peče, izmiksajte bijelu kremu koja se sastoji od samo dva kisela vrhnja i jednog vanil šećera.
- Kada je žuta krema gotova, možete ugasiti pećnicu i preko nje izliti bijelu kremu nakon čega cijelu tortu možete na nekoliko minuta vratiti u ugašenu pećnicu.
- U zadnjem koraku na tortu možete poslagati voće poput višnji, borovnica ili jagoda kako bi je osvježili. Nakon što je sve gotovo, torta od sira prije posluživanja mora stajati u hladnjaku oko 5 sati.