[BAKINA KUHINJA] Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
Na pripremu smo potrošili nešto više od sat vremena i nešto manje od 30 kuna, a količina je dostatna za do četiri osobe, ovisno o tomu koliko ste gladni. Zapečeni krumpir s cvjetačom idealan je bezmesni, a opet zasitni ručak, a po receptu naše bake pripremamo ga na ovaj način.
Recepata za zapečeni krumpir s cvjetačom je mnogo, a mi smo od bake preuzeli sočnu varijantu koja nam paše i zimi i ljeti, pogotovo uz svježu zelenu ili sezonsku salatu. Količina je dovoljna za do četiri osobe, a namirnice koštaju manje od 30 kuna, ovisno naravno o tomu gdje ih kupujete.
SASTOJCI:
- velika glavica cvjetače
- kilogram krumpira
- malo ulja
- sol i papar
- kiselo vrhnje
- dva jaja
- 10 dkg ribane gaude
- suhi začini (bosiljak, majčina dušica i vlasac)
PRIPREMA:
- Krumpir ogulite i narežite na kockice. Cvjetaču očistite i razdvojite cvjetove te mekši dio korijena narežite na kockice. Koristiti možete i dio listova ako su zdravi. Stavite sve zajedno kuhati u posoljenu vodu i kuhajte najviše 15 minuta nakon što voda zakipi.
- Povrće dobro procijedite i rasporedite u manju i dublju nauljenu posudu za pečenje (tepsiju s uljem prethodno možete zagrijati tako da je stavite na par minuta u pećnicu dok postiže željenu temperaturu, a time ćete dobiti hrskaviju koricu i veću sočnost iznutra)
- Posolite, popaprite i pokapajte uljem
- Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta.
- Kada povrće porumeni, izvadite ga i prelijte smjesom od jaja i vrhnja, dodajte zelene začine i pospite ribanim sirom pa pecite još desetak minuta.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo