[BAKINA KUHINJA] Vrbovečka pera: Tradicijski specijalitet nalik na pizzu
Vrbovečka pera tradicijski je specijalitet koji se nekoć radio nakon pečenja kruha, od preostalog tijesta. Sastojci su jednostavni, ima ih svako kućanstvo, a samo je jelo nalik pizzi.
Kruh ispod peke je tradicionalna, nezaobilazna i najomiljenija hrana, koja je bila važan dio svakog objeda naših baka i djedova. Nekoć se kruh radio u velikim količinama, dovoljnima za prehranjivanje velike obitelji tjedan dana. Slična je tradicija u vrbovečkom kraju, gdje se od preostalog tijesta radila vrbovečka pera. Danas je to jelo nositelj titule tradicijskog specijaliteta.
– U davna vremena ljudi su ih pekli u krušnoj peći i to je bio ručak za dan kad se pekao kruh u seoskom domaćinstvu, jer kruh se pekao jedanput tjedno u krušnoj peći. Dok je krušna peć bila vruća, pekla se pera, jer gazdarica nije imala vremena raditi ručak, pekla je kruh. Trebalo je ispeći kruha za cijelu obitelj za cijeli tjedan. I onda se samo od kruha uzelo tijesta, stavilo sira, vrhnja i jaja, ako ih je bilo, i dobila se pera, objasnila je tajnu nastanka ovog jela Ljubica Sohora, iz udruge Vrbovečka pera i voditeljica motela Marina.
Pronašli smo recept za ovo jelo koje je oblikom nalik pizzi. Osim osnovnih sastojaka, u peru su se dodavale namirnice bez kojeg je bilo nemoguće zamisliti pravo seosko gospodarstvo.
SASTOJCI:
Za tijesto:
300 g glatkog brašna
0,2 l mlijeka
16 g kvasca
8 g šećera
16 g svinjske masti
8 g soli
Za nadjev:
400 g svježeg sira
140 g kiselog vrhnja
7 g soli
12 g kukuruzne krupice
1 jaje + 1 bjelanjak
16 g šećera ako radite slatku varijantu
Za preljev:
50 g kiselog vrhnja
1 jaje
PRIPREMA:
Šećer i svježi kvasac i jednu žlicu glatkog brašna pomiješati i staviti u prethodno zagrijano mlijeko da fermentira na toplom mjestu. Tu mješavinu i ostatak glatkog brašna, sol i mast pomiješati i staviti na toplo mjesto dok se ne udvostruči volumen.
U zasebnoj posudi pomiješati u jednolični nadjev sir, vrhnje, jaje i bjelanjak od jaja iz preljeva, sol i kukuruznu krupicu (u obzir dolazi pšenični griz ili riža). U smjesi se ostavljaju krupniji komadići sira. U varijanti s koprivom, pomiješati 0,5g pofurene koprive sa glavnim nadjevom dok u varijanti s rižom glavni nadjev treba pomiješati s 200g riže.
U zasebnoj posudi pomiješati u jednoličnu smjesu žumanjak i vrhnje. Tijesto izmijesiti i razvaljati na debljinu od otprilike 1 cm, a promjera oko 45 cm. Rubove tijesta (oko 4-5 cm) prstima stanjiti na otprilike pola debljine tijesta u sredini. Nadjev jednolično razvući po površini tijesta do istanjenog ruba, potom rub presavinuti preko nadjeva tako da ne bude nabora. Nadjev se nejednako poprskati preljevom.
Vrbovečka pera nekad se pekla u krušnoj peći na temperaturi 250-280 °C. U kućnoj pećnici potrebna je maksimalna temperatura uz prethodno zagrijavanje, a pečenje traje 20 do 30 minuta. U konvekcijskoj pećnici, koja je po karakteristikama najsličnija nekadašnjoj krušnoj peći, cirkulaciju zraka treba smanjiti na najmanju moguću. U konvekcijskoj pećnici pečenje traje od 12 do 17 minuta.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo