Variva su uvijek dobar izbor za ručak, pogotovo u hladnijim danima. Ovoga puta vam donosimo recept variva s piletinom i povrćem koje u sebi krije jedan poseban tajni sastojak. On će podignuti okus ovog jednostavnog, ali vrlo zdravog i finog jela. Jelo u sebi krije više vrsta povrća – grašak, mrkvu i kukuruz, a tajni sastojak je ajvar.
Varivo s piletinom i povrćem | Foto: Mirovina.hr
Variva su nam vrlo draga kada zahladi jer su jela na žlicu topla, puna kvalitetnih namirnica i ukusna, naročito ako dodamo poneki tajni sastojak poput ajvara, koji će ga učiniti posebnim. Donosimo jedno takvo ukusno i hranjivo varivo koje se sastoji od piletine, graška, mrkve i kukuruza.
SASTOJCI:
- Otkošteni pileći zabatci
- Miks zamrznutog povrća (grašak, mrkva, kukuruz)
- Crveni luk
- umak od rajčice
- ajvar
- Začini (mješavina začina, papar, mljevena crvena paprika, mljevena ljuta paprika)
PRIPREMA:
Priprema ovoga variva je vrlo jednostavna. Prvo narežite otkoštene pileće zabatke i s malo vode smiksajte luk u blenderu. Zatim na maslinovom ulju lagano prepržite izblendani luk na kojemu ćete prepržiti narezane komadiće pilećih zabataka. Nakon toga, dodajte miks zamrznutog povrća i ovisno o željenoj gustoći, dodajte vode (ako je nije bilo dovoljno tijekom blendanja luka).
Nakon sjedinjavanja piletine i povrća možete dodati navedene začine. Ljutu papriku dodajte na vrh žličice kako se jelo ne bi pretjerano zaljutilo. Zatim dodajte i umak od rajčice te žlicu tajnog sastojka koji je u ovome jelu tradicionalni namaz ajvar.
Priprema jela ukupno traje oko sat vremena, ali tijekom kuhanja isprobavajte varivo kako biste bili sigurni da se povrće dovoljno skuhalo i da je začina, a posebno količine tajnog sastojka, dovoljno. Bitno je napomenuti da će ajvar, posebno ako je domaći, oplemeniti ovo varivo i dati mu poseban okus. Recept za odličan ajvar otkrile su nam kumice sa zagrebačkog Dolca, a o tome smo pisali ovdje.
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.