[BAKINA KUHINJA] Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”

Jasmina Grgurić Zanze
12. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Leća i ječam prepuni su vlakana, proteina, željeza te ostalih korisnih tvari koje će nam uz dodatak povrća u obliku variva ponuditi potrebnu okrjepu. Ovaj jednostavni recept podsjetnik je na tjedni ručak kod naših baka.

Photo: Pixabay

Varivo od leće i ječma možemo pripremiti na mnogo načina, uz puno varijacija. No, baza, hranjivost, ali i povoljnost ovakvog ručka uvijek je jednaka. Omjere žitarica možete odrediti sami, na vama su količine kao i izbor povrća, a po želji možete dodati i malo kobasice, špeka ili šunke.

SASTOJCI:

  • 250 grama leće
  • 250 grama ječmene kaše
  • decilitar pasirane rajčice
  • tri mrkve
  • jedan krumpir
  • glavica luka
  • dva režnja češnjaka
  • sol, papar, peršin, lovor i vegeta ili začini po želji

PRIPREMA:

  • Leću možete namočiti preko noći, a ječmenu kašu na nekoliko sati pa još prokuhati jedno 15 minuta. Oboje dobro procijedite. Mrkvu i krumpir očistite i narežite na komadiće ili kolutiće.
  • Luk zažutite na ulju, a ako varivu dodajte komadiće špeka, kobasice ili šunke, prvo njih dinstajte na luku, nakon čega dodajte mrkvu. Ako pravite bez mesa, onda mrkvu dinstajte na luku.
  • Dodajte leću i ječam, zatim češnjak pa začine te kratko miješajte. Zalijte vodom da prekrije sve sastojke, dodajte pasiranu rajčicu te poklopite i kuhajate oko 35 minuta.
  • Kada sastojci omekšaju, pred kraj dodajte usitnjeni list peršina.

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

 

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Copy link
Powered by Social Snap