[BAKINA KUHINJA] Varivo od bundeve kao idealan jesenski ručak

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Narančasta bundeva rani je vjesnik jeseni koji ne krasi samo naše vrtove i polja, nego je i odličan za pripremu jednostavnih, jeftinih i ukusnih obroka. Najpoznatiji među njima je gusta krem juha, no uz dodatak ostalog povrća ova se jesenska delicija vrlo lako pretvara u lagano varivo. Ono se može pripremati od bilo koje tikve, no najbolja među njima je – butternut.

Foto: Rawpixel

Butternut tikva kruškolikog je oblika svijetle narančaste boje, dok onu žarku nijansu ljubomorno čuva unutar tvrde kore. Gusta krem juha od njezina slatka mesa savršen je i jeftin jesenski obrok. Dobra stvar je da bundeve lako uspijevaju u našim vrtovima pa za minimalni trošak možemo uživati u pečenim, kuhanim, slanim i slatkim delicijama kraljice jeseni.

Nisu skupe ni na tržnici, a pronaći se povoljno mogu i u centrima na akciji. Uz to će nas opskrbiti nevjerojatnom količinom vlakana, vitamina C, antioksidansa, vitamina B, pospješiti metabolizam i smanjiti upalne procese u našem tijelu.

Buću iz vrta dodatkom povrća pretvorili smo u lagano i zdravo jesensko varivo. Ono što razlikuje bundevinu juhu od variva u principu je na ulju preprženi luk kao baza pripreme uz dodatak krumpira, mrkve i peršina.

SASTOJCI:

  • jedna butternut tikva (može i neka druga vrsta manje ili polovica veće bundeve)
  • glavica luka
  • režanj češnjaka
  • veći krumpir
  • dvije veće mrkve
  • jedan peršin
  • sol i papar
  • ulje
  • začini (sol, papar, majčina dušica i lovorov list)
  • žlica masnog vrhnja i/ili bučinog ulja

PRIPREMA:

  • Čišćenje butternut tikve zahtjeva nešto snage i dobar nož. Očistiti je možete tako da je najprije prepolovite po dužini na pola i nožem odstranite koru, izvadite sjemenke i meso narežete na kockice. Ogulite i operite krumpir, mrkvu i celer, narežite također na kockice te očistite luk i češnjak.
  • Na zagrijanom ulju u loncu prepržimo luk, nakon čega najprije dodamo mrkvu i korijen peršina te kratko dinstamo. Dodamo kockice bundeve, kratko dinstamo miješajući pa tek na kraju krumpir i sve podlijemo vodom da dobro prekrije povrće.
  • Dodamo začine po želji i kuhamo najmanje 20 minuta do pola sata.
  • Kada je povrće skuhano, oko polovine izvadimo u posudu i usitnimo štapnim mikserom, a dio ostavimo. Dobivenu kremu vratimo u lonac i sve zajedno prokuhamo, po potrebi dodajući vode ako je previše gusto.
  • (Možete usitniti svo povrće, ostavljajući tek pokoji komadić za rustikalni dojam. Što više povrća usitnimo, to ćemo dobiti gušću i kremastiju teksturu juhe, odnosno variva. Također, ne moramo uopće usitnjavati povrće, no mi smo se radije odlučili za kremastu varijantu).
  • Na kraju dodajte žlicu masnog vrhnja i/ili bućinog ulja
  • Poslužiti možete s prepečenim kockicama kruha

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap