Narančasta bundeva rani je vjesnik jeseni koji ne krasi samo naše vrtove i polja, nego je i odličan za pripremu jednostavnih, jeftinih i ukusnih obroka. Najpoznatiji među njima je gusta krem juha, no uz dodatak ostalog povrća ova se jesenska delicija vrlo lako pretvara u lagano varivo. Ono se može pripremati od bilo koje tikve, no najbolja među njima je – butternut.
Butternut tikva kruškolikog je oblika svijetle narančaste boje, dok onu žarku nijansu ljubomorno čuva unutar tvrde kore. Gusta krem juha od njezina slatka mesa savršen je i jeftin jesenski obrok. Dobra stvar je da bundeve lako uspijevaju u našim vrtovima pa za minimalni trošak možemo uživati u pečenim, kuhanim, slanim i slatkim delicijama kraljice jeseni.
Nisu skupe ni na tržnici, a pronaći se povoljno mogu i u centrima na akciji. Uz to će nas opskrbiti nevjerojatnom količinom vlakana, vitamina C, antioksidansa, vitamina B, pospješiti metabolizam i smanjiti upalne procese u našem tijelu.
Buću iz vrta dodatkom povrća pretvorili smo u lagano i zdravo jesensko varivo. Ono što razlikuje bundevinu juhu od variva u principu je na ulju preprženi luk kao baza pripreme uz dodatak krumpira, mrkve i peršina.
SASTOJCI:
- jedna butternut tikva (može i neka druga vrsta manje ili polovica veće bundeve)
- glavica luka
- režanj češnjaka
- veći krumpir
- dvije veće mrkve
- jedan peršin
- sol i papar
- ulje
- začini (sol, papar, majčina dušica i lovorov list)
- žlica masnog vrhnja i/ili bučinog ulja
PRIPREMA:
- Čišćenje butternut tikve zahtjeva nešto snage i dobar nož. Očistiti je možete tako da je najprije prepolovite po dužini na pola i nožem odstranite koru, izvadite sjemenke i meso narežete na kockice. Ogulite i operite krumpir, mrkvu i celer, narežite također na kockice te očistite luk i češnjak.
- Na zagrijanom ulju u loncu prepržimo luk, nakon čega najprije dodamo mrkvu i korijen peršina te kratko dinstamo. Dodamo kockice bundeve, kratko dinstamo miješajući pa tek na kraju krumpir i sve podlijemo vodom da dobro prekrije povrće.
- Dodamo začine po želji i kuhamo najmanje 20 minuta do pola sata.
- Kada je povrće skuhano, oko polovine izvadimo u posudu i usitnimo štapnim mikserom, a dio ostavimo. Dobivenu kremu vratimo u lonac i sve zajedno prokuhamo, po potrebi dodajući vode ako je previše gusto.
- (Možete usitniti svo povrće, ostavljajući tek pokoji komadić za rustikalni dojam. Što više povrća usitnimo, to ćemo dobiti gušću i kremastiju teksturu juhe, odnosno variva. Također, ne moramo uopće usitnjavati povrće, no mi smo se radije odlučili za kremastu varijantu).
- Na kraju dodajte žlicu masnog vrhnja i/ili bućinog ulja
- Poslužiti možete s prepečenim kockicama kruha
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo