Bakina kuhinja: Utoplite se uz jesensku krem juhu od gljiva i batata

Ana Kanazir
15. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje raznih juha i variva, pogotovo od sezonskog povrća. Krem juha od gljiva i batata je idealna za sve koji se žele ugrijati u hladnijim danima koji nam dolaze, a jednako tako ćete ovime unijeti i mnogo zdravih nutrijenata.

Juha od gljiva i batata u zdjelici s preprženim kruhom pored

Juha od gljiva i batata | Foto: Mirovina.hr

Krem juha od gljiva i batata će biti odlična za zimske dane, a začine uvijek možete prilagoditi svojem guštu. Gljive su pravi jesenski plodovi koji se često mogu pronaći u trgovinama na akcijama, a treba vam samo jedan batat pa se i ne radi o nekom velikom trošku za ovo jelo.

SASTOJCI:

  • 1 veći batat krumpir
  • 250 grama šampinjona
  • 1 veći luk
  • Maslac
  • Češnjak
  • Temeljac
  • Začini: slatka paprika, kurkuma, mješavina začina, sol, papar, peršin
  • Bijelo vino po želji
  • Mlijeko i brašno za zapršku
  • Vrhnje za kuhanje, prepečeni kruh, češnjak

PRIPREMA:

Nasjeckati luk i češnjak, isto tako i gljive. Oguliti i naribati batat na sitni ribež. U loncu rastopiti oko 50 grama maslaca, u tome dinstati luk i češnjak. Nakon što je gotovo, dodati nasjeckane gljive i malo prepeći. Dodati začine po želji, mi smo stavili slatke paprike, kurkume, soli, papra i mješavinu začina. Nakon što gljive budu gotove, dio izvaditi i staviti sa strane.

U ostatak dinstanih gljiva, luka i češnjaka, dodati naribani batat i prepeći još malo. Zatim polijati s temeljcem za juhu do polovice lonca. Ako želite možete dodati i malo bijelog vina. Kuhati oko 20 minuta. Nakon što se prokuhalo, izmiksati sadržaj lonca da postane kremasto. Vratiti lonac na laganu vatru i za to vrijeme napraviti zapršku od mlijeka i brašna. Dodati zapršku i kuhati još 10-15 minuta.

Kao prilog šnite kruh prepeći na tavici i premazati ih lagano s češnjem češnjaka. Juhu u tanjuru posipati s pečenim gljivama koje smo prethodno izvadili i stavili sa strane, a za dekoraciju možete posipati peršinom i staviti malo vrhnja za kuhanje.

Dobar tek!

Sve naše ostale, zanimljive recepte možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap