Bakina kuhinja: Utoplite se uz jesensku krem juhu od gljiva i batata
Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje raznih juha i variva, pogotovo od sezonskog povrća. Krem juha od gljiva i batata je idealna za sve koji se žele ugrijati u hladnijim danima koji nam dolaze, a jednako tako ćete ovime unijeti i mnogo zdravih nutrijenata.
Krem juha od gljiva i batata će biti odlična za zimske dane, a začine uvijek možete prilagoditi svojem guštu. Gljive su pravi jesenski plodovi koji se često mogu pronaći u trgovinama na akcijama, a treba vam samo jedan batat pa se i ne radi o nekom velikom trošku za ovo jelo.
SASTOJCI:
- 1 veći batat krumpir
- 250 grama šampinjona
- 1 veći luk
- Maslac
- Češnjak
- Temeljac
- Začini: slatka paprika, kurkuma, mješavina začina, sol, papar, peršin
- Bijelo vino po želji
- Mlijeko i brašno za zapršku
- Vrhnje za kuhanje, prepečeni kruh, češnjak
PRIPREMA:
Nasjeckati luk i češnjak, isto tako i gljive. Oguliti i naribati batat na sitni ribež. U loncu rastopiti oko 50 grama maslaca, u tome dinstati luk i češnjak. Nakon što je gotovo, dodati nasjeckane gljive i malo prepeći. Dodati začine po želji, mi smo stavili slatke paprike, kurkume, soli, papra i mješavinu začina. Nakon što gljive budu gotove, dio izvaditi i staviti sa strane.
U ostatak dinstanih gljiva, luka i češnjaka, dodati naribani batat i prepeći još malo. Zatim polijati s temeljcem za juhu do polovice lonca. Ako želite možete dodati i malo bijelog vina. Kuhati oko 20 minuta. Nakon što se prokuhalo, izmiksati sadržaj lonca da postane kremasto. Vratiti lonac na laganu vatru i za to vrijeme napraviti zapršku od mlijeka i brašna. Dodati zapršku i kuhati još 10-15 minuta.
Kao prilog šnite kruh prepeći na tavici i premazati ih lagano s češnjem češnjaka. Juhu u tanjuru posipati s pečenim gljivama koje smo prethodno izvadili i stavili sa strane, a za dekoraciju možete posipati peršinom i staviti malo vrhnja za kuhanje.
Dobar tek!
Sve naše ostale, zanimljive recepte možete pogledati ovdje.