Bakina kuhinja: Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača, poznate Pijance

Jasmina Grgurić Zanze
25. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Ljubitelji karakternih slatkih okusa, sačinjenih od čokolade, oraha i ruma, zasigurno će se na prvu zaljubiti u Pijance. Ovaj relativno jednostavni kolač, čiju pripremu nipošto ne treba podcijeniti, dostojna je zamjena za svaku tortu i svečaniju prigodu.

Pijaci Foto: Mirovina.hr

Pijanci je naziv za kolač koji čini prava rapsodija okusa sačinjenih od čokolade, oraha i ruma. Ako vam je previše šećera ili maslaca, količine možete smanjiti, kako smo i mi napravili. Ali, nećete pogriješiti i ako ostavite sve kako jest pa kolač režete na manje komade. Dobra stvar je da može dugo stajati i da ćete njime zadovoljiti jako puno slatkog željnih usta.

SASTOJCI:

Biskvit:

  • 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • 200 grama šećera (150 grama ako želite manje slatko)
  • 200 grama brašna
  • 150 grama maslaca (100 grama za manje masnoće)
  • 200 grama oraha (dio samljeveno, dio isjeckano na komadiće)
  • 3 žlice kakaa
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 dcl mlijeka

Sirup:

  • 200 grama šećera (150 grama za manje slatko)
  • 2 dcl vode
  • 1/2 dcl ruma (može i cijela bočica od decilitra)

Glazura:

  • 100 grama čokolade (može i 150)
  • 2 žlice vode
  • 2 žlice ulja
  • 50 grama margarina
  • žlica šećera (po želji)

PRIPREMA:

Umiješajte žumanjke i šećer pa dodajte razrađeni maslac i sve zajedno izmiksajte. Dodajte brašno, orahe, kakao, prašak za pecivo i mlijeko pa umiješajte. Razradite bjelanjke u snijeg pa ga ručno umještajte u smjesu.

Biskvit stavite peći u prethodno namašćeni i pobrašnjeni pleh na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta. Za to vrijeme šećer ukuhajte u vodi pa dodajte rum. Preko vrućeg biskvita prelijte vrući sirup. Sastojke za glazuru rastopite na pari uz miješanje. Kada se biskvit ohladi, ukrasite ga glazurom koja je malo odstajala.

Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap