[BAKINA KUHINJA] Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
Jeftino i fino upravo je ono što se na umirovljeničkom meniju traži. Mirovine su, znamo već, male, a od njih se ponekad treba malo i zasladiti. No, za fine delicije često se ne nađe koja kuna više. Zato možemo pripremiti ukusan i vrlo jeftin pekmez kojim ćemo se sladiti cijelu zimu. Ideja nam ovoga puta stiže od 88-godišnjeg umirovljenika Mladena koji je s nama podijelio svoj način pripreme džema od – mandarina!
Sezonski džem od mandarina sasvim je sigurno jedna od najukusnijih, ali i za pripremu najpovoljnijih slastica. Neretvansko zlato u srcu je sezone pa ga nabaviti možemo za svega nekoliko kuna po kilogramu. Ukoliko imamo svoje u vrtu, sreća je još veća. Investirati moramo tek u šećer ili ipak nešto skuplje zamjene ukoliko se borimo s dijabetesom, pri čemu nam mogu poslužiti fruktoza, stevia, eritrit i slično.
“Sada je vrijeme da se spremi džem od mandarina. To je po mom mišljenju najjeftiniji džem koji se može napraviti, a dobar je. Posebno je jeftin ako se koristi bijeli šećer. Ja kao šećeraš koristim fruktozu i tekuću steviju.
Vjerujte nije to teško skuhati: Ogulite mandarinu, izrežite, kuhajte, izmiksajte, procijedite, dodajte Želin, kuhajući dodavajte pomalo šećer, malo vanilije, kad zakuha staviti u vruće staklenke i gotovo!
Ako mogu ja sa 88 godina, možete i Vi! – poručuje umirovljenik Mladen Gajer.
Uz ideju nam je priložio i fotografiju svoje slatke zimnice, a mi smo vam pronašli još jedan recept za domaći džem od mandarina.
SASTOJCI
- 1 kg mandarina
- 700 grama šećera
- 1 limun
- vanilija
- malo ruma
PRIPREMA
- Imate li mandarine koje su domaće, koru slobodno možete koristiti za džem. Ukoliko niste sigurni u izvor vaših plodova, namočite dvije-tri u posudi s vodom s nekoliko žlica otopljene sode bikarbone. Ostaviti ih tako možete preko noći.
- Nekoliko mandarina prokuhajte s korom desetak minuta dok ne omekšaju
- Preostale mandarine ogulite, prepolovite i stavite kuhati. Dodajte šećer i prokuhane mandarine s korom i kuhajte oko pola sata.
- Usitnite skuhanu smjesu sa štapnim mikserom i vratite kuhati još desetak minuta. Na kraju dodajte sok i koricu limuna, vaniliju i malo ruma.
- Džem će vam se zgusnuti tijekom hlađenja.
- Ulijte ga vruć u vruće staklenke koje ste prethodno zagrijali u pećnici. Zatvorite ih brzo i okrenite naopačke kako bi se same vakumirale.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo