Bakina kuhinja: Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima

Jasmina Grgurić Zanze
19. siječnja 2025.
Novosti
A- A+

Pronašli smo i isprobali recept za tortu s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima. Rezultat je stvarno božanstven pa se isplati uložiti prilično dosta vremena i truda u izradu. Torta se sastoji od dvije kore koje se peku zasebno, fine kreme s jajima na pari i mascarponeom te želea od malina.

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima | Mirovina.hr

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima | Mirovina.hr

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima prava je kraljica među slasticama. Pravili smo je prvi put i toliko nas je oduševila da ćemo to svakako ponoviti. Ovaj desert idealan je za toplije dane, ali u njemu možete uživati i zimi za obiteljskim stolom nakon težeg objeda. Priprema je, nećemo se lagati, dugotrajna i zahtjevna, ali rezultat je toliko dobar da se isplati malo potruditi.

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima | Mirovina.hr

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima | Mirovina.hr

Dvije kore bez brašna peku se zasebno, a ako nemate lješnjake, možete ih pripremiti s orasima. Isto tako, umjesto malina može poslužiti i neko drugo voće, a kremu također možete prilagoditi željama, odnosno pojednostaviti. Mi smo se držali ovog modernijeg recepta iz bakine bilježnice i nismo pogriješili. Ova torta priprema se u kalupu promjera 26 centimetara, ali vjerujemo da dva centimetra više-manje ne mijenjaju bitno stvar, premda bismo preporučili da to radije onda bude manji kalup. Naime, kreme ima dovoljno, kao i smjese za biskvit, ali gela od malina bi vam moglo pofaliti jer ga ima na knap.

Sastojci za dva biskvita

  • 6 bjelanjaka
  • 160 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka

Svaki se biskvit radi od tri bjelanjka, 80 grama šećera i 100 grama mljevenih lješnjaka.

Sastojci za kremu

  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 ml mlijeka
  • 1 želatina u prahu
  • 30 ml hladne vode
  • 250 g mascarpone sira
  • 250 ml slatkog vrhnja

Sastojci za žele od malina

  • 400 g zaleđenih malina
  • 80 g šećera
  • 1 želatina u prahu

Priprema biskvita

Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i miksajte ih dok se šećer ne otopi i ne dobijete čvrstu smjesu. Na kraju lagano umiješajte mljevene lješnjake. Smjesu rasporedite po dnu kalupa za tortu kojem ste dno prekrili masnim papirom. Koru pecite oko 15 minuta na 180°C. Ponovite postupak i ispecite još jednu takvu koru. Kore ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ih odvojite od papira.

Priprema kreme

Žumanjke, šećer i aromu vanilije izmutite pjenjačom i kuhajte na pari 5-6 minuta, dok se krema ne zgusne. Mlijeko zagrijte i ostavite sa strane. Želatinu namočite u vodi prema uputama na pakiranju. Kada nabubri ubacite ju u toplo mlijeko da se otopi, a zatim mlijeko pomalo ulijevajte u kuhanu kremu od žumanjaka i šećera. Sve dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi. U mlaku kremu umiješajte mascarpone sir sobne temperature, a zatim i mekano tučeno slatko vrhnje.

Priprema želea

Maline stavite u lonac, dodajte šećer i kuhajte ih na laganoj vatri dok se ne otope. Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite da nabubri, a zatim ju umiješajte u vruće maline

Slaganje torte

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima | Mirovina.hr

Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima | Mirovina.hr

Tortu slažite u kalupu u kojem ste pekli kore, samo stranice obložite masnim papirom. Na dno stavite koru od lješnjaka i premažite ju polovicom bijele kreme. Preko bijele kreme izlijte ohlađeni žele od malina (dio sačuvajte za vrh torte). Na žele stavite drugu koru od lješnjaka i premažite ju ostatkom polovice od kreme. Na kraju izlijte ostatak želea od malina. Tortu prije posluživanja spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap