Pronašli smo i isprobali recept za tortu s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima. Rezultat je stvarno božanstven pa se isplati uložiti prilično dosta vremena i truda u izradu. Torta se sastoji od dvije kore koje se peku zasebno, fine kreme s jajima na pari i mascarponeom te želea od malina.
Torta s malinama, mascarpone sirom i lješnjacima prava je kraljica među slasticama. Pravili smo je prvi put i toliko nas je oduševila da ćemo to svakako ponoviti. Ovaj desert idealan je za toplije dane, ali u njemu možete uživati i zimi za obiteljskim stolom nakon težeg objeda. Priprema je, nećemo se lagati, dugotrajna i zahtjevna, ali rezultat je toliko dobar da se isplati malo potruditi.
Dvije kore bez brašna peku se zasebno, a ako nemate lješnjake, možete ih pripremiti s orasima. Isto tako, umjesto malina može poslužiti i neko drugo voće, a kremu također možete prilagoditi željama, odnosno pojednostaviti. Mi smo se držali ovog modernijeg recepta iz bakine bilježnice i nismo pogriješili. Ova torta priprema se u kalupu promjera 26 centimetara, ali vjerujemo da dva centimetra više-manje ne mijenjaju bitno stvar, premda bismo preporučili da to radije onda bude manji kalup. Naime, kreme ima dovoljno, kao i smjese za biskvit, ali gela od malina bi vam moglo pofaliti jer ga ima na knap.
Sastojci za dva biskvita
- 6 bjelanjaka
- 160 g šećera
- 200 g mljevenih lješnjaka
Svaki se biskvit radi od tri bjelanjka, 80 grama šećera i 100 grama mljevenih lješnjaka.
Sastojci za kremu
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 200 ml mlijeka
- 1 želatina u prahu
- 30 ml hladne vode
- 250 g mascarpone sira
- 250 ml slatkog vrhnja
Sastojci za žele od malina
- 400 g zaleđenih malina
- 80 g šećera
- 1 želatina u prahu
Priprema biskvita
Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i miksajte ih dok se šećer ne otopi i ne dobijete čvrstu smjesu. Na kraju lagano umiješajte mljevene lješnjake. Smjesu rasporedite po dnu kalupa za tortu kojem ste dno prekrili masnim papirom. Koru pecite oko 15 minuta na 180°C. Ponovite postupak i ispecite još jednu takvu koru. Kore ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ih odvojite od papira.
Priprema kreme
Žumanjke, šećer i aromu vanilije izmutite pjenjačom i kuhajte na pari 5-6 minuta, dok se krema ne zgusne. Mlijeko zagrijte i ostavite sa strane. Želatinu namočite u vodi prema uputama na pakiranju. Kada nabubri ubacite ju u toplo mlijeko da se otopi, a zatim mlijeko pomalo ulijevajte u kuhanu kremu od žumanjaka i šećera. Sve dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi. U mlaku kremu umiješajte mascarpone sir sobne temperature, a zatim i mekano tučeno slatko vrhnje.
Priprema želea
Maline stavite u lonac, dodajte šećer i kuhajte ih na laganoj vatri dok se ne otope. Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite da nabubri, a zatim ju umiješajte u vruće maline
Slaganje torte
Tortu slažite u kalupu u kojem ste pekli kore, samo stranice obložite masnim papirom. Na dno stavite koru od lješnjaka i premažite ju polovicom bijele kreme. Preko bijele kreme izlijte ohlađeni žele od malina (dio sačuvajte za vrh torte). Na žele stavite drugu koru od lješnjaka i premažite ju ostatkom polovice od kreme. Na kraju izlijte ostatak želea od malina. Tortu prije posluživanja spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.