Bakina kuhinja: Torta od mrkve s kremom od sira i naranče za posebne prilike
Torta od mrkve s kremom od sira i naranče će oduševiti baš svakoga. Najbolje od svega je što mrkvu nitko neće osjetiti, a utjecat će na svježinu i punoću okusa. Ipak kako bi ovaj kolač ispao najbolje, potrebno je držati se recepta.
Možda će vam trebati nešto više vremena za izradu torte od mrkve, ali na kraju će se isplatiti. Svi će biti zadovoljni ovim okusom, a poseban čar joj daju krema i okus naranče.
SASTOJCI:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 200 grama šećera
- 8 žlica ulja
- 250 grama glatkog brašna
- 2 žličice cimeta
- Pola žličice soli
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 prašak za pecivo
- 4-5 većih mrkvi
- 1 limun
Za kremu:
- 1 naranča
- 250 grama maslaca/margarina
- 500 grama krem/mascarpone sira
- 360 grama kiselog vrhnja
- ekstrakt vanilije
- 220 grama šećera u prahu
PRIPREMA:
Prvo se radi biskvit. Naribati mrkve i stavite ih u posudu sa strane. Izmućkati jaja pa u njih dodajte šećer, ulje i sok limuna. Sjediniti pjenjačom.
Brašno prosijati i sjediniti sa svim suhim sastojcima. Dodati u smjesu od jaja, šećera, ulja i limuna i sjediniti. Zatim dodati naribanu mrkvu u tijesto i dobro promiješati. Tijesto za biskvit preliti u kalup za pečenje koji ste prije obložili papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 50-60 minuta.
Dok se biskvit peče napravite kremu. Omekšali maslac/margarin i krem ili mascarpone sir kratko izmiksajte mikserom, da se sjedini. Zatim dodajte kiselo vrhnje, šećer u prahu, ekstrakt od vanilije, sok od naranče i ribanu koricu od naranče. Sve dobro sjedinite, ali ne s mikserom, nego ručno. Krema je spremna i možete ju staviti u hladnjak dok se pečeni biskvit ne ohladi do kraja.
Kada se ohladio, biskvit obilno premažite pripremljenom kremom. Poklopite drugim biskvitom pa cijeli kolač dodatno premažite ostatkom kreme. Kolač ostavite u hladnjaku preko noći. Ako vam je biskvit dovoljno narastao, možete ga prerezati i na 3 jednaka dijela i imati više slojeva biskvita i kreme.
Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.