Bakina kuhinja: Torta od kestena prava je blagdanska slastica za koju ne treba pećnica
Torta od kestena prava je slastica za zimsko doba godine, a posebno ono blagdansko. Za izradu vam ne treba pećnica, jer se umjesto biskvita pravi podloga koja neodoljivo podsjeća na domaću bajaderu. Ono što vam treba je kesten pire, a ako nemate domaći, možete ga kupiti. Ovi divni čokoladno-kestenjasti okusi na kraju su zaokruženi bogatim mliječnim šlagom.
Kilogram kestena nekada smo plaćali šest kuna, a danas ovaj plod jeseni košta šest eura. Sezona mu je od listopada do prosinca, a pire od kestena može se u tom razdoblju zamrznuti i koristiti za slastice sve do iduće berbe. Kesten pire treba vam za izradu torte od kestena, prave blagdanske slastice zbog koje nećete morati ni upaliti pećnicu. Ipak, treba izraditi podlogu, kremu i šlag.
Sastojci nisu jeftini i ako nemate svoj kesten pire i ne kupujete na akcijama, za izradu ove torte potrošit ćete oko 20 eura. Ono što je dobro jest da je torta od kestena toliko zasitna da s njom možete nahraniti sigurno 15 osoba. Recept smo preuzeli od slastičarke Sandre Gašparić s recipeci.com i možemo reći da smo zadovoljni kako nam je ispala. Posebno nam se sviđa podloga koja neodoljivo podsjeća na domaće bajadere, a onomu tko voli kesten pire kremu ne treba posebno ni hvaliti. Na samom vrhu mliječni šlag punoćom okusa zaokružuje ovaj desert.
SASTOJCI ZA PODLOGU:
- 300 grama mljevenih keksa
- 100 grama mljevenih oraha
- 80 grama šećera
- 150 grama maslaca
- 150 grama čokolade za kuhanje
- 100 mililitara mlijeka
SASTOJCI ZA KREMU I ŠLAG:
- 500 grama kesten pirea
- 100 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 1 žličica ruma
- 1/2 litre vrhnja za šlag (može i 250 ml)
- 4 žlice šećera
Ako koristite kupovni i već zaslađeni kesten pire s aromama, ne trebate dodavati šećer i rum.
PRIPREMA:
- Prvo pomiješajte mljevene kekse, orahe i šećer. Dodajte otopljeni maslac i čokoladu te mlijeko pa smjesu sjedinite da postane tamna i kompaktna.
- Utisnite smjesu žlicom u kalup za torte promjera 24 ili 26 centimetara. Ako imate manji kalup, jednostavno smanjite količinu sastojaka. Stranice kalupa namastite ili obložite prozirnom folijom, a kalup odmah stavite na veliki tanjur ili podlogu za serviranje torte (ne treba vam dno kalupa). Stavite u hladnjak na hlađenje dok pravite kremu.
- Kremu ćete pripremiti tako da maslac sobne temperature izmiksate sa šećerom pa mu dodate kesten pire i rum. Ako imate kupljeni i već zaslađeni kesten pire s aromama, prvo razradite maslac pa s kesten pireom miksajte u jednoličnu kremu. Važno je da je kesten pire sobne temperature. Kremu rasporedite na podlogu i opet hladite dok pravite šlag.
- Za kraj izmiksajte mliječno vrhnje za šlag uz dodatak četiri žlice šećera pred kraj miksanja. Ukrasite tortu šlagom koji na kraju možete posuti ribanom čokoladom.
Sve recepte iz bakine kuhinje možete pronaći ovdje.