Bakina kuhinja: Tko kaže da muffini moraju biti slatki, probajte ove slane sa šunkom i sirom
Premda muffini nisu nešto što bi pravile naše bake, sastojci su zapravo isti kao i kod nekog suhog kolača ili pite. Osim slatkih, mogu se praviti i u slanoj verziji. Napravili smo ih sa šunkom i sirom i dobili odličan međuobrok koji će poslužiti i za grupna druženja i iznenadne goste, jer su muffini gotovi za pola sata.
Osim slatkih, muffini se mogu peći i u slanoj verziji. U smjesu za muffine možete stavljati doslovno sve što želite, od sira, tikvica, špinata, pancete pa do rajčice. Maleni kolačići izvrstan su zalogaj za goste i druženja, ali i kao međuobrok za unuke i samce. Dobra stvar je što smjesu možete prilagoditi svojim potrebama i napuniti onoliko kalupa koliko vam je potrebno.
Premda muffini nisu nešto što bi pripremale naše bake, oni se zapravo po sastojcima ne razlikuju od raznih vrsta suhih pita i kolača. Napravili smo slane muffine sa sirom i šunkom i bili smo jako zadovoljni rezultatom, a što je najvažnije, nitko nije ostao gladan. Dobro je i to da je čitav proces pripreme i pečenja gotov za oko pola sata.
SASTOJCI:
- 250 grama brašna po želji
- prašak za pecivo
- 100 grama šunke
- 100 grama sira
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka ili jogurta
- 3 žlice ulja
- sol i papar
- sušeni biljni začini po želji
PRIPREMA:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i dok se zagrijava, pripremite smjesu za muffine. Prvo dobro razmutite jaja, dodajte mlijeko i ulje, a onda postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte pjenjačom ili mikserom. Na kraju ubacite narezanu ili naribanu šunku i sir te začine pa dobro promiješajte.
- U kalup za muffine možete, ali i ne morate staviti za to predviđene papirnate košarice. Ako ih nemate, onda namastite i pobrašnite kalup pa rasporedite smjesu. Pazite da vam smjesa ne zauzima više od dvije trećine kalupa, jer će se muffini napuhati.
- Pecite oko 20 minuta i vaši muffini su gotovi.
Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.