[BAKINA KUHINJA] Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
Stare bakine kuharice kriju krasopisom ispisane recepte na već odavno požutjelim stranicama. Bilo da je riječ o slanim domaćim jelima ili kolačima, slijedeći njihovu recepturu nećemo pogriješiti. Ovoga vikenda odlučili smo se za sezonsku pitu s prvim ovogodišnjim jabukama, a tajna ovog ukusnog i povoljnog deserta za cijelu obitelj leži u savršenom prhkom tijestu.
Tajna svake ukusne pite leži u savršeno pripremljenom prhkom tijestu, dok je s nadjevima puno teže pogriješiti. Recept smo potražili u staroj bakinoj kuharici pa smo za vikend pripremili jeftinu i finu sezonsku pitu s jabukama od prvih plodova kasnog ljeta. Recept za tijesto možete koristiti za sve druge inačice ovog finog domaćeg kolača.
PRHKO TIJESTO:
- dva žumanjka
- margarin
- 20 grama šećera (ili manje)
- vanilin šećer
- 35 dekagrama brašna
- prašak za pecivo
- dvije do tri velike žlice vrhnja
NADJEV:
- kilogram jabuka
- šećera i cimeta po želji
PRIPREMA:
- Za tijesto najprije izmiksajte margarin, jaja i šećer. Smjesti dodajte brašno, prašak za pecivo i vrhnje te zamijesite rukama. Tijesto trebate mijesiti rukama dok vam se svi sastojci ne sjedine, bez pucanja i raspadanja, ali ne dulje od toga jer će vam se masnoća početi topiti pod rukama. Ako dođe do raspadanja i pucanja zbog suhoće smjese, dodajte još vrhnja, jogurta ili mlijeka.
- Tijesto prepolovite na dva jednaka dijela (dvije kugle), pokrijte folijom i savite u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev.
- Jabuke ogulite, naribajte i pustite da odstoje 15 minuta pa iscijedite iz njih sav sok. Dodajte im šećer, cimet i vanilin šećer po želji.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
- Namastite tepsiju i razvaljajte jedan dio tijesta te slobodno dodajte brašno pri valjanju kako vam se ne bi lijepilo za valjak. Prebacite jedno tijesto u tepsiju. Ako želite slijediti pravu starinsku recepturu naših baka, onda prvo to tijesto zapecite do pola u pećnici kako biste sačuvali hrskavost i spriječili da se sirovo donje tijesto ne razmoči nadjevom od jabuka.
- Na to tijesto stavite nadjev, stisnite ga dobro i preko njega stavite drugo tijesto te ga na vrhu izbodite vilicom. Vratite u pećnicu i sve pecite oko pola sata, ovisno o pećnici, dok se tijesto na vrhu ne zarumeni.
- Ako ne želite prvo zapeći donje tijesto, taj postupak možete i preskočiti.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected]
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
Oslić s krumpirom alla bakalar
Tradicionalna talijanska carbonara