Svinjski gulaš svima je poznato jelo koje svatko radi na svoj način i nekako uvijek ispadne fino. Dovoljno je lagano da ne pada jako teško na želudac, ali je ujedno i zasitno. Ovo je verzija gulaša moje bake.
Svinjski gulaš je jelo koje možete kuhati nekoliko sati, ali opet, možete ga napraviti u jako kratkom vremenskom rasponu. Poprilično je brzo gotov i sve ide jedno za drugim te ispadne jako fino. Zato je to jedan od dražih recepata u mojoj obitelji.
SVINJSKI GULAŠ – SASTOJCI (za 4 do 5 osoba):
- Ulje
- 2 veća luka
- Dvije mrkve
- 1 peršin korijen i list
- 600 g svinjeće lopatice ili buta
- Dva veća lista lovora
- 6 većih krumpira
- 100 ml pasirane rajčice
- 100 ml crnog vina
- Dvije bamije (može i ne mora)
- Vegeta, mljevena crvena paprika, biber, mljeveni bijeli luk
PRIPREMA:
Sitno nasjeckajte crveni luk, ostalo povrće i meso. Meso narežite na male kockice, otprilike centimetar. Pržite crveni luk na ulju dok ne postakli te dodajte narezano povrće. Kada sve malo pozlati, dodajte meso i pržite ga na ulju dok sve ne pobijeli.
Kada meso pobijeli, podlijte s dovoljno vode da prekrije sve u loncu. Dodajte lovor i peršinov list. Dok se to kuha, ogulite i narežite krumpir na male kockice. Možete dodavati krumpir malo po malo u lonac, kako ga režete i tako ćete dobiti nejednako kuhani krumpir. To će zgusnuti gulaš bez da morate koristiti zapršku.
Nastavite podlijevati s dovoljno vode da prekrije sve što se nalazi u loncu. Kad je krumpir skuhan, dodajte ostale začine, pasiranu rajčicu i crno vino. Kuhajte još nekoliko minuta.
Slično ovom gulašu možete napraviti i kiseli gulaš, a recept pronađite ovdje.