Šunka u kruhu je recept koji zna pripremiti svaka baka (ili djed) s kulinarskim iskustvom pa smo uoči Uskrsa odlučili potražiti malo drugačiju verziju koja će u narednim danima obogaćivati naš stol, i to ne samo za doručak. Riječ je o jednostavnom, ali vrlo izdašnom jelu koje čini glavnu stavku na tanjuru, a kada mu dodamo jaja, francusku salatu, rotkvice, mladi luk, hren ili nešto drugo, pretvara se u pravu gozbu.
Jedno od omiljenih jela mnogih obitelji za Uskrs je upravo šunka u kruhu. Njome ćemo nahraniti cijelu obitelj i to više puta, a u uz ostale uskrsne delicije nastaje prava gozba na tanjuru, i to ne samo za doručak.
Kako gotovo svaka baka (ili djed) s iskustvom u kuhinji zna pripremiti šunku u kruhu, odlučili smo na internetu pronaći malo drugačiji recept koji će ipak ovo dobro nam poznato, tradicionalno jelo, učiniti zanimljivim i drugačijim. I pronašli smo ga u Sašinoj kuhinji.
SASTOJCI ZA TIJESTO
- 750 grama glatkog brašna
- 10 grama soli
- 7 grama suhog kvasca
- 4 dcl mlakog mlijeka
- 1 dcl ulja
SASTOJCI ZA KUHANJE ŠUNKE
- rolana šunka u mrežici
- luk
- dva režnja češnjaka
- papirka
- timijan
- listovi lovora
- voda
OSTALI SASTOJCI
- jedno jaje
- 15 grama senfa
- bjelanjak
PRIPREMA
- Od sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže pokriveno sat vremena.
- Šunku stavite u lonac s navedenim sastojcima i kuhajte 35 minuta nakon što voda zakuha.
- Izvadite šunku, uklonite mrežicu i ostavite je da se dobro osuši
- Razvaljajte tijesto, pomiješajte jaje sa senfom i premažite šunku koju ste položili na tijesto
- Zamotajte šunku, a od dva ruba viška ispletite lažnu pletenicu i zamotajte je oko šunke umotane u tijesto
- Premažite s malo ulja i prvo pecite na 160 stupnjeva 30 minuta. Potom izvadite šunku u tijestu, premažite je razmućenim bjelanjkom i pecite na 200 stupnjeva još 20 minuta.
Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected]
Provjerite slične recepte iz Bakine kuhinje: