Bakina kuhinja: Štrudla od smokava s dodatkom badema će vas sigurno oduševiti
Uhvatite zadnju priliku i uberite preostale smokve, a od viška onda napravite i štrudlu od smokava. Dobra vijest je da se ovaj kolač radi s lisnatim tijestom pa će i priprema biti nešto kraća, a svi koji ga probaju će sigurno biti oduševljeni.
Štrudla od smokava je idealan za sve ljubitelje ovog zdravog voća. Treba vam nekoliko sastojaka, a najvažnije je da su smokve zrelije.
Sastojci:
- 400 g svježih, jače zrelih smokvi
- 400 g šljiva
- sok polovice limuna
- 1 pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta (500 g)
- 80 g mljevenih badema
- 2-3 žlice šećera
- žličica cimeta
- žličica ruma
- šećer u prahu
Priprema:
Odmrznite lisnato tijesto i razvijte ga u pravokutni oblik. Smokve nije potrebno prethodno guliti, samo ih, kao i šljive dobro operite. I šljive i smokve nasjeckajte na manje komadiće. Umjesto šljiva možete koristiti i neko drugo voće, primjerice breskve, samo onda pripazite na količinu šećera jer su breskve slađe od šljiva.
U nasjeckano voće dodajte mljevene bademe ili orahe, ovisno što imate kod kuće. Potom u smjesu dodajte cimet, po želji rum i šećer. Ovisno o tome koje voće dodajete, može ići i manja količina šećera. Ako volite grožđice, možete i njih dodati ovoj smjesi.
Smjesu potom rasporedite po sredini lisnatog tijesta i zarolajte sve u štrudlu. Ovisno o jačini vaše pećnice, štrudle se peku između 30 i 40 minuta na 180°C. Na kraju ohlađene štrudle posipajte šećerom u prahu i uživajte u okusu.
Slične recepte možete pronaći i ispod: