Bakina kuhinja: Štrudla od smokava s dodatkom badema će vas sigurno oduševiti

Ana Kanazir
16. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Uhvatite zadnju priliku i uberite preostale smokve, a od viška onda napravite i štrudlu od smokava. Dobra vijest je da se ovaj kolač radi s lisnatim tijestom pa će i priprema biti nešto kraća, a svi koji ga probaju će sigurno biti oduševljeni.

Štrudla od smokava na drvenoj daski uz dodatak badema

Štrudla od smokava | Foto: Mirovina.hr

Štrudla od smokava je idealan za sve ljubitelje ovog zdravog voća. Treba vam nekoliko sastojaka, a najvažnije je da su smokve zrelije.

Sastojci:

  • 400 g svježih, jače zrelih smokvi
  • 400 g šljiva
  • sok polovice limuna
  • 1 pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta (500 g)
  • 80 g mljevenih badema
  • 2-3 žlice šećera
  • žličica cimeta
  • žličica ruma
  • šećer u prahu

Priprema:

Odmrznite lisnato tijesto i razvijte ga u pravokutni oblik. Smokve nije potrebno prethodno guliti, samo ih, kao i šljive dobro operite. I šljive i smokve nasjeckajte na manje komadiće. Umjesto šljiva možete koristiti i neko drugo voće, primjerice breskve, samo onda pripazite na količinu šećera jer su breskve slađe od šljiva.

U nasjeckano voće dodajte mljevene bademe ili orahe, ovisno što imate kod kuće. Potom u smjesu dodajte cimet, po želji rum i šećer. Ovisno o tome koje voće dodajete, može ići i manja količina šećera. Ako volite grožđice, možete i njih dodati ovoj smjesi.

Smjesu potom rasporedite po sredini lisnatog tijesta i zarolajte sve u štrudlu. Ovisno o jačini vaše pećnice, štrudle se peku između 30 i 40 minuta na 180°C. Na kraju ohlađene štrudle posipajte šećerom u prahu i uživajte u okusu.

Slične recepte možete pronaći i ispod:

štrukli
[BAKINA KUHINJA] Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
[BAKINA KUHINJA] Džem od smokava na starinski način
Copy link
Powered by Social Snap