[BAKINA KUHINJA] Starinski recept za idealno zimsko jelo – masnu taranu!
Neka narodna jela lagano padaju u zaborav, no nisu ih zaboravile naše majke i bake pa ih prave i danas, a autohtonu kuhinju nastoje prenijeti i sačuvati preko svojih unuka i kćeri. Među njima je i masna tarana, obrok koji se i danas priprema u Slavoniji. Recept za ovu domaću zamašćenu tjesteninu s nama je podijelila umirovljena kuharica Inga.
Starinski recept za masnu taranu poslala nam je umirovljena kuharica Inga Aladrović. Jelo je to koje i danas rado prave naše majke i bake u Slavoniji. Ovaj domaći obrok idealan je za zimu, iznimno je jeftin, sastojke za njega uvijek imamo, a jedino što zahtjeva je malo vještine u kuhinji.
Masna tarana zapravo je puno više od domaće pripremljene i zamašćene tjestenine, jer u sebi sadrži bogatstvo okusa i mirisa.
SASTOJCI
- 30 do 40 dekagrama brašna
- dva jaja
- sol
- malo masti
- malo slanine
- crveni luk
PRIPREMA
- Od brašna, jaja i soli zamijesite tijesto za taranu. Po potrebi dodajte malo vode ukoliko je potrebno da se lakše zamijesi
- Zakuhajte litru i pol posoljene vode pa kada zakipi u nju na trenicu narendajte tijesto i kuhajte ga miješajući
- Na malo masti ispecite slaninu narezanu na komadiće
- Kada je tarana kuhana, ocijedite višak vode i preko tjestenine prelijte mast i pečenu slaninu.
- Kao prilog poslužite narezani i posoljeni crveni luk.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo