Bakina kuhinja: Sočni cimet kuglof od jabuke oduševit će vaša nepca
Cimet kuglof savršen je izbor za vaše nepce. Vrlo je sočan, a zbog jabuke i limuna daje poseban voćni okus. O sastojcima ne morate previše brinuti, gotovo sve ih imate kod kuće. Donosimo vam odličan recept za kolač koji će zasigurno svakoga oduševiti.
Kuglof svojataju Francuzi i Austrijanci, postoji puno priča o njegovom nastanku, ali jedno je sigurno – sočan je i savršen za svako nepce. Cimet kuglof od jabuke pravi je izbor zbog svoje sočnosti i voćnog okusa. Za njegovu pripremu trebaju vam sastojci koje gotovo svi imate kod kuće, a mi vam donosimo i odličan recept.
SASTOJCI:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer (može i običan)
- 3 jaja
- 150 g jogurta
- 1 žlica meda
- 200 g brašna
- pola žličice cimeta
- 2 žličice praška za pecivo
- 3 jabuke
- sok od pola limuna
- prah za posipanje
PRIPREMA:
- Jabuke oljuštiti, isjeckati na kockice ili izrendati, a onda pomiješati sa sokom od limuna i odložiti dok se pravi tijesto.
- Za tijesto mikserom pjenasto umutiti maslac, šećer i vanilin šećer. Dodati po jedno jaje i umutiti.
- Jogurt pomiješati s medom, umutiti u tijesto.
- Pomiješati suhe sastojke, dodat ih kroz sito i polako umiješati. Mutiti samo onoliko dok se sve ne sjedini.
- Na kraju umiješati i jabuke.
- Tijesto rasporediti u silikonskom ili namašćenom klasičnom kalupu.
- Kuglof peći na 180 stupnjeva uz ventilator oko 40 minuta, ovisno o pećnici.
- Ostaviti ga u kalupu dok se ne ohladi, nakon toga posuti prah šećerom i uživati u kolaču.
Imate dvije opcije, napraviti jedan veliki kuglof ili male kuglofe u manjim silikonskim kalupima. Također, po želji možete u recept dodati komadiće čokolade, grožđice ili neko drugo suho voće za još slađi okus. Ostale recepte iz baše bakine kuhinje pogledajte ovdje.