[BAKINA KUHINJA] Šmorne, šmarn ili carski drobljenac: Evo kako napraviti ovaj jednostavan desert
Šmarn je jelo slično palačinkama, a često su ga radile naše bake. Izrada je vrlo jednostavna, a potrebno je samo nekoliko sastojaka. Može se jesti s dodatkom cimeta, šećera ili kakaa. Prigodan je kao jelo za doručak, ali i kao desert.
Šmarn se naziva još i carski drobljenac, Kaiserschmarrn ili šmorne. Nedavno smo na našoj Facebook stranici spomenuli Šmorne kao hranu iz djetinstva, a vi ste u komentarima tražili recept koji vam sada i donosimo.
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 1 dcl mlijeka
- Malo soli
- 10 dag brašna
- 2 žlice šećera
- 2 dag maslaca
- Ulje za prženje
Ako je smjesa prerijetka, dodajte još brašna.
PRIPREMA:
Žumanjke pomiješajte sa šećerom dok se ne zapjene. Nakon toga u njih postepeno dodajte brašno, a onda i mlijeko. Sve pomiješajte dok ne nestanu grudice, odnosno dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte rastopljeni maslac, malo soli i promiješajte. Po želji možete dodati malo korice limuna ili naranče. Bjelanjke dobro istucite u snijeg i polagano pomiješajte u ostatak smjese. Smjesa bi trebala biti gušća od one za palačinku.
Na zagrijano ulje dodajte dovoljno smjese da se pokrije tava. Ovisno o veličini tave, možete imati smjesu za jednu ili dvije razdrobljene palačinke. Ključno je smjesu malo pustiti da se zapeče s donje strane, a onda je dobro razrezati vilicom i stalno miješati. Gotovo je kada poprimi zlatno-smeđu boju.
Kada je gotovo, na šmarn stavite šećer ili kakao, a možete ga jesti i uz čokoladni preljev ili med. Neki ovo jelo jedu i u slanoj verziji, pri čemu je recept isti, samo se izbaci šećer. Šmarn se može jesti za doručak ili za desert.
Svatko ima svoju verziju jela
Puno vas nam je ispod objave na stranici komentiralo kako su to jeli u djetinjstvu, a neki su se prisjetili lijepih trenutaka na koje ih ovo jelo podsjeća. Donosimo samo neke komentare. Ostale možete vidjeti ovdje.
Tako neki ovo jelo rade i u pećnici: ‘Šmarn – pravile moje baka i mama. Gušće palačinke, ali je važno ispeći u pećnici u većem protvanu tako da nije debelo. Kada se ispeće – mora se paziti da se ne prepeće – potrga se rukama u neku veću zdjelu. Može se jesti s malinovcem, nekim pekmezom ili kako sam ja osobno voljela – s limunovim sokom i kristal šećerom. Bila nam je prava poslastica!’ Drugi imaju svoj poseban dodatak uz Šmarn, ali i drugačije ime: ‘Ja to kuham u Austriji, Kaiserschmarrn, s umakom od jabuka, Apfelmus.’, ‘Ja to zovem jaja na brašno, prefino i dan danas!’
- Šape s orasima su pravi starinski recept, a mi donosimo kako se rade
- Napravite savršene kroštule uz ovaj vrlo jednostavan recept
- Napravite sami kuglice od lješnjaka od samo nekoliko sastojaka
- Jednostavan marokanski recept koji možete začiniti po vlastitom ukusu
- Argentinske empanade su jelo koje će vas osvojiti, a prigodne su za današnju utakmicu
- Napravite ove jednostavne, a fine bajadere uz samo nekoliko sastojaka
- Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
- Pečeni slanutak – zdrava grickalica koju možete napraviti sami u nekoliko koraka
- Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
- Jednostavna rolada od kestena koju možete napraviti u pola sata
- Varivo od svježih krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto
- Donosimo recept za odličan kolač od jabuka u koji idu samo suhi sastojci
- Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo