[BAKINA KUHINJA] Šmorne, šmarn ili carski drobljenac: Evo kako napraviti ovaj jednostavan desert

Ana Kanazir
10. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Šmarn je jelo slično palačinkama, a često su ga radile naše bake. Izrada je vrlo jednostavna, a potrebno je samo nekoliko sastojaka. Može se jesti s dodatkom cimeta, šećera ili kakaa. Prigodan je kao jelo za doručak, ali i kao desert.

šmarn

Šmarn | foto: Pixabay, RitaE

Šmarn se naziva još i carski drobljenac, Kaiserschmarrn ili šmorne. Nedavno smo na našoj Facebook stranici spomenuli Šmorne kao hranu iz djetinstva, a vi ste u komentarima tražili recept koji vam sada i donosimo.

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 1 dcl mlijeka
  • Malo soli
  • 10 dag brašna
  • 2 žlice šećera
  • 2 dag maslaca
  • Ulje za prženje

Ako je smjesa prerijetka, dodajte još brašna.

PRIPREMA:

Žumanjke pomiješajte sa šećerom dok se ne zapjene. Nakon toga u njih postepeno dodajte brašno, a onda i mlijeko. Sve pomiješajte dok ne nestanu grudice, odnosno dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte rastopljeni maslac, malo soli i promiješajte. Po želji možete dodati malo korice limuna ili naranče. Bjelanjke dobro istucite u snijeg i polagano pomiješajte u ostatak smjese. Smjesa bi trebala biti gušća od one za palačinku.

Na zagrijano ulje dodajte dovoljno smjese da se pokrije tava. Ovisno o veličini tave, možete imati smjesu za jednu ili dvije razdrobljene palačinke. Ključno je smjesu malo pustiti da se zapeče s donje strane, a onda je dobro razrezati vilicom i stalno miješati. Gotovo je kada poprimi zlatno-smeđu boju.

Kada je gotovo, na šmarn stavite šećer ili kakao, a možete ga jesti i uz čokoladni preljev ili med. Neki ovo jelo jedu i u slanoj verziji, pri čemu je recept isti, samo se izbaci šećer. Šmarn se može jesti za doručak ili za desert.

šmorne

Šmorne | mirovina.hr

Svatko ima svoju verziju jela

Puno vas nam je ispod objave na stranici komentiralo kako su to jeli u djetinjstvu, a neki su se prisjetili lijepih trenutaka na koje ih ovo jelo podsjeća. Donosimo samo neke komentare. Ostale možete vidjeti ovdje.

Tako neki ovo jelo rade i u pećnici: ‘Šmarn – pravile moje baka i mama. Gušće palačinke, ali je važno ispeći u pećnici u većem protvanu tako da nije debelo. Kada se ispeće – mora se paziti da se ne prepeće – potrga se rukama u neku veću zdjelu. Može se jesti s malinovcem, nekim pekmezom ili kako sam ja osobno voljela – s limunovim sokom i kristal šećerom. Bila nam je prava poslastica!’ Drugi imaju svoj poseban dodatak uz Šmarn, ali i drugačije ime: ‘Ja to kuham u Austriji, Kaiserschmarrn, s umakom od jabuka, Apfelmus.’, ‘Ja to zovem jaja na brašno, prefino i dan danas!’

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap