[BAKINA KUHINJA] Sezona je mladog boba pa smo ga pripremili s maništrom
Sretnici s Mediterana u ovo oba godine imaju privilegiju uživati u jelima od mladoga boba kojega su uzgojili sami u vlastitom vrtu. Trošak ovog hranjivog, nutritivno iznimno bogatog starog dalmatinskog ploda tada postaje gotovo zanemariv, pogotovo jer se od boba pripremaju jednostavna, u narodu bi rekli, sirotinjska jela. No, što ima bolje od toga?
Bob je kralj među grahoricama, u to nema sumnje. No, kako ga pripremiti? Znaju to najbolje dalmatinske none kojima bob krasi vrst, a u čijim mladim plodovima upravo sada uživaju. Bob se može pripremiti na razne načine, kao salata ili na lešo kao prilog ribi skupa s blitvom, začinjen tek domaćim maslinovim uljem, solju, paprom i češnjakom. Može li jednostavnije?
Ipak, mi smo se odlučili za tradicionalno varivo od mladog boba s maništrom. U ovo doba godine nema ljepšeg tjednog ručka u Dalmaciji, a nama ga je pripremila upravo jedna baka.
Valja reći kako je mladi bob od izuzetne koristi za organizam starijih osoba. Naime, jedna dnevna porcija boba zadovoljava dnevne potrebe za vlaknima, a tijelo opskrbljuje željezom, magnezijem, manganom, fosforom i tijaminom.
Priprema variva je jednostavna, a ako mladoga boba nemate svoga, potražite koju “šaku” na tržnici ili onog zaleđenog u dućanu.
SASTOJCI za tri osobe:
- 300 grama očišćenog mladog boba
- glavica luka
- 5 dkg pancete
- mali krumpir
- maslinovo ulje
- malo rajčice
- začini po želji (sol, papar, peršin, lovorov list)
- 200 grama tjestenine
PRIPREMA:
- Na maslinovom ulju ispržiti sitno narezani luk i pancetu.
- Dodati bob, kratko vrlo dinstati pa dodati vode da prekrije bob.
- Ubaciti krumpir, žlicu koncentrata rajčice i začine i pustite da se lagano krčka ne dulje od 30 minuta.
- Maništru kuhajte odvojeno pa dodajte bobu. Ako imate domaće tijesto ili pak ono koje se kraće kuha, slobodno ga možete kuhati u samom varivu, pazeći da prije toga dodate još vode u “šug” koji s kuhanom tjesteninom ne smije biti ni prerijedak ni previše gust.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo