[BAKINA KUHINJA] Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse

Jasmina Grgurić Zanze
13. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Sekeli gulaš tradicionalno je zimsko jelo naših baka, ali kiseli kupus za prave obožavatelje ne poznaje godišnje doba. Njegova blagotvorna svojstva jačaju imunitet i štite od prehlade. U kombinaciji s mesom, dobivamo ukusno i zasitno jelo. Donosimo recept po kojem smo ga sami pripremili i možemo vam reći da je za prste polizati.

Foto: Mirovina.hr

Na red u bakinoj kuhinji došao je sekeli gulaš. Ovaj narodni ručak poznat je svakoj domaćici. Razlikuje se tek u načinu pripreme i pokojem sastojku. Zdravo jelo s blagotvornim kiselim kupusom koji tjera prehladu oduzet će nam najviše sat vremena, ali i najmanje 20 kuna ako meso i kupus kupimo na akciji. Ekonomičnost sekeli gulaša sastoji u tome da kupus “glumi” meso kojega treba manje nego u klasičnom gulašu.

Već smo se pomalo zasitili sarme pa smo po bakinom receptu pripremili jedan slasni sekeli gulaš.

SASTOJCI

  • 1/2 kilograma junetine ili svinjetine
  • 1/2 kilograma rezanog kiselog kupusa
  • jedna velika glavica luka
  • mljevena crvena paprika
  • sol i papar
  • lovorov list
  • mješavina začina po želji

PRIPREMA

  1. Na sitne kockice narežemo luk i dinstamo ga na ulju dok lagano ne pozlatni. Dodamo meso narezano na kockice, dinstamo i nakon desetak minuta dodamo žličicu mljevene crvene paprike i lovorov list te podlijemo vodom. Dinstamo meso oko pola sata uz podlijevanje vodom.
  2. Za to vrijeme odvojeno kuhamo kupus oko 20 minuta.
  3. Kupus dodamo u meso, podlijemo vodom, dodamo sol, papar i začine po želji te krčamo još najmanje deset minuta, a po potrebi i dulje.

Foto: Mirovina.hr

Kada je sekeli gulaš gotov, jesti ga možete samostalno, s kruhom, njokima, krumpirom ili domaćim žgancima kao prilogom.

Dobar tek!

Pratite našu Bakinu kuhinju i šaljite nam svoje recepte na [email protected].

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap