[BAKINA KUHINJA] Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
Sekeli gulaš tradicionalno je zimsko jelo naših baka, ali kiseli kupus za prave obožavatelje ne poznaje godišnje doba. Njegova blagotvorna svojstva jačaju imunitet i štite od prehlade. U kombinaciji s mesom, dobivamo ukusno i zasitno jelo. Donosimo recept po kojem smo ga sami pripremili i možemo vam reći da je za prste polizati.
Na red u bakinoj kuhinji došao je sekeli gulaš. Ovaj narodni ručak poznat je svakoj domaćici. Razlikuje se tek u načinu pripreme i pokojem sastojku. Zdravo jelo s blagotvornim kiselim kupusom koji tjera prehladu oduzet će nam najviše sat vremena, ali i najmanje 20 kuna ako meso i kupus kupimo na akciji. Ekonomičnost sekeli gulaša sastoji u tome da kupus “glumi” meso kojega treba manje nego u klasičnom gulašu.
Već smo se pomalo zasitili sarme pa smo po bakinom receptu pripremili jedan slasni sekeli gulaš.
SASTOJCI
- 1/2 kilograma junetine ili svinjetine
- 1/2 kilograma rezanog kiselog kupusa
- jedna velika glavica luka
- mljevena crvena paprika
- sol i papar
- lovorov list
- mješavina začina po želji
PRIPREMA
- Na sitne kockice narežemo luk i dinstamo ga na ulju dok lagano ne pozlatni. Dodamo meso narezano na kockice, dinstamo i nakon desetak minuta dodamo žličicu mljevene crvene paprike i lovorov list te podlijemo vodom. Dinstamo meso oko pola sata uz podlijevanje vodom.
- Za to vrijeme odvojeno kuhamo kupus oko 20 minuta.
- Kupus dodamo u meso, podlijemo vodom, dodamo sol, papar i začine po želji te krčamo još najmanje deset minuta, a po potrebi i dulje.
Kada je sekeli gulaš gotov, jesti ga možete samostalno, s kruhom, njokima, krumpirom ili domaćim žgancima kao prilogom.
Dobar tek!
Pratite našu Bakinu kuhinju i šaljite nam svoje recepte na [email protected].