Jednostavan i brzi kukuruzni kolač – proja, koji možete pripremiti kada vam dođu neočekivani gosti ili vam se jednostavno jede nešto slatko. Priprema je kratka i ne zahtijeva nikakvo čekanje niti vam je potreban mikser. U ovaj osnovni recept možete dodati što god volite.
Kukuruzni kolač proja zanimljive teksture možda znate pod imenom “proja” ili “prova”. Za pripremu vam ne treba mikser, a sve je gotovo za pola sata. Mnogi recepti moje bake imaju razne varijacije pa tako i ovaj, no ova verzija nam je najukusnija. Umjesto praska za pecivo se može ubaciti pola žlice sode bikarbone, a umjesto jogurta može ići mlijeko. Kolač ostaje jednako fin. Obično ga serviramo tako što prekrijemo kolač šećerom u prahu, ali se može preliti s čokoladom, pudingom, posuti s kokosom…
SASTOJCI(za otprilike 5 osoba):
- Pola čaše jogurta (1,5 dcl-2 dcl)
- Čaša ulja (2,5 dcl)
- Dva jaja
- Čaša brašna (oko 185 g)
- Čaša kukuruzne krupice (oko 185 g)
- Čaša šećera (oko 185 g)
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- Oko dvije jušne žlice džema, voća ili pekmeza po želji
PRIPREMA:
Stavite sve suhe sastojke u jednu veću posudu i promiješajte (brašno, kukuruzna krupica, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer).
U jednoj manjoj posudi razmutite mokre sastojke (jogurt, ulje, jaja).
Dodajte mokre u suhe sastojke i dobro promiješajte. Ja sam koristila metlicu za mućkanje, ali možete raditi s čim god vam je lakše.
Pripremite tepsiju u kojoj čete peći. Nije bitan oblik. Koristila sam posudu 20 cm s 35 cm. Pripremila sam ju tako što sam ju iznutra premazala uljem i posipala s malo brašna. Ako vam je draže, možete prekriti unutrašnjost posude s papirom za pečenje.
Ubacite smjesu u posudu za pečenje. Ako želite da vam pekmez utone u kolač odmah sada u malim hrpicama stavite pekmez na smjesu. Ako ne, staviti čete ga tijekom pečenja.
Pecite kolač prvo na 200°C najprije 5 minuta. Ako želite da vam pekmez ostane na površini, sad je trenutak da ga stavite jer je kolač dobio koricu. Nastavite peći kolač još nekoliko minuta na temperaturi od 180°C dok ne poprimi zlatnu boju. Kad mislite da je kolač gotov, bocnite ga čačkalicom i, ako je čačkalica čista, izvadite kolač iz pećnice.
Kada se malo ohladi, prekrijte ga šećerom u prahu ili nečim drugim po želji i izrežite na željenu veličinu.