Bakina kuhinja: Proja je idealan recept za neočekivane goste

Barbara Jurišić
9. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Jednostavan i brzi kukuruzni kolač – proja, koji možete pripremiti kada vam dođu neočekivani gosti ili vam se jednostavno jede nešto slatko. Priprema je kratka i ne zahtijeva nikakvo čekanje niti vam je potreban mikser. U ovaj osnovni recept možete dodati što god volite.

Kukuruzni kolač
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Kukuruzni kolač proja zanimljive teksture možda znate pod imenom “proja” ili “prova”. Za pripremu vam ne treba mikser, a sve je gotovo za pola sata. Mnogi recepti moje bake imaju razne varijacije pa tako i ovaj, no ova verzija nam je najukusnija. Umjesto praska za pecivo se može ubaciti pola žlice sode bikarbone, a umjesto jogurta može ići mlijeko. Kolač ostaje jednako fin. Obično ga serviramo tako što prekrijemo kolač šećerom u prahu, ali se može preliti s čokoladom, pudingom, posuti s kokosom…

SASTOJCI(za otprilike 5 osoba):

  • Pola čaše jogurta (1,5 dcl-2 dcl)
  • Čaša ulja (2,5 dcl)
  • Dva jaja
  • Čaša brašna (oko 185 g)
  • Čaša kukuruzne krupice (oko 185 g)
  • Čaša šećera (oko 185 g)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Oko dvije jušne žlice džema, voća ili pekmeza po želji

Svi osnovni sastojci za kukuruzni kolač
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

PRIPREMA:

Stavite sve suhe sastojke u jednu veću posudu i promiješajte (brašno, kukuruzna krupica, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer).

Pomiješani suhi sastojci
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

U jednoj manjoj posudi razmutite mokre sastojke (jogurt, ulje, jaja).

Pomiješani mokri sastojci
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Dodajte mokre u suhe sastojke i dobro promiješajte. Ja sam koristila metlicu za mućkanje, ali možete raditi s čim god vam je lakše.

Kompletna smjesa
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Pripremite tepsiju u kojoj čete peći. Nije bitan oblik. Koristila sam posudu 20 cm s 35 cm. Pripremila sam ju tako što sam ju iznutra premazala uljem i posipala s malo brašna. Ako vam je draže, možete prekriti unutrašnjost posude s papirom za pečenje.

Ubacite smjesu u posudu za pečenje. Ako želite da vam pekmez utone u kolač odmah sada u malim hrpicama stavite pekmez na smjesu. Ako ne, staviti čete ga tijekom pečenja.

Kolač prije pećnice
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Pecite kolač prvo na 200°C najprije 5 minuta. Ako želite da vam pekmez ostane na površini, sad je trenutak da ga stavite jer je kolač dobio koricu. Nastavite peći kolač još nekoliko minuta na temperaturi od 180°C dok ne poprimi zlatnu boju. Kad mislite da je kolač gotov, bocnite ga čačkalicom i, ako je čačkalica čista, izvadite kolač iz pećnice.

Ispečeni kolač
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Kada se malo ohladi, prekrijte ga šećerom u prahu ili nečim drugim po želji i izrežite na željenu veličinu.

štrukli
[BAKINA KUHINJA] Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
[BAKINA KUHINJA] Pronašli smo zbilja odličan recept za - zlevanku!
Copy link
Powered by Social Snap